MERCHTEM officieel FairTradeGemeente

C21

MERCHTEM officieel FairTradeGemeente

Editiepajpot_merchtem_fairtradegemeente_foto_niels_vanden_driessche
Foto © Niels Vanden Driessche
 

Een project van lange adem, dat is wel het minste wat men kan zeggen over het omvormen van Merchtem tot een volwaardige FairTradeGemeente. In februari 2009 werden de eerste werkgroepen hieromtrent opgericht, maar nu pas, op 30 juni 2012, mochten de Merchtemse schepenen het officiële naambord in ontvangst nemen. Merchtem wordt hiermee de tweeëntwintigste Vlaams-Brabantse gemeente waar men zo’n bord mag ophangen.

Ella De Neve, schepen van jeugd en welzijn, gaf niet zonder trots een woordje uitleg bij de overhandiging van het naambord. Na drie jaar mag Merchtem zichzelf eindelijk ‘FairTradeGemeente’ noemen, een eer die eerder al 21 andere Vlaams-Brabantse (en in totaal 129 Belgische) gemeenten te beurt viel. Ook gedeputeerde Walter Zelderloo zat er glunderend bij: “Wij zijn zeer tevreden dat dit er uiteindelijk officieel is doorgekomen. Merchtem heeft de criteria die nodig zijn voor het behalen van het certificaat ‘FairTradeGemeente’ gehaald en daar zijn wij uiteraard zeer blij om. Het is onze bedoeling om zo veel mogelijk Vlaams-Brabantse steden aan te sporen in dit project mee te stappen, want er bestaat ook een onderlinge competitie tussen de provincies om wie zich het meest met Fair Trade engageert. Daarvoor is het nodig dat minstens 65% van de gemeentes bereidt is mee te werken, 70% moet de vereisten ook daadwerkelijk halen. Momenteel doet Vlaams-Brabant het daarin zeker niet slecht.”
Voor de officiële overhandiging van het naambord was ook Lily Deforce naar Merchtem afgezakt. Zij staat aan het hoofd van Max Havelaar België en is dan ook verheugd om te zien dat gemeentes zich voor dergelijke projecten inzetten. “Fair Trade bestaat al geruime tijd en beperkte zich in het begin voornamelijk tot de koffieboeren in Mexico, maar we hebben een enorme groei kunnen waarnemen de afgelopen decennia. Toen de crisis insloeg in 2008 vreesde iedereen dat ook Fair Trede enkele klappen van de zweep zou gaan krijgen, maar die impact bleef gelukkig beperkt. Integendeel, we merken zelfs een lichte opwaartse beweging op, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen gezien we zo de anderhalf miljoen boeren die we momenteel in onze rangen tellen, kunnen blijven steunen. Het doet dan ook deugd om te zien dat het concept wel degelijk leeft en aanslaat in Vlaanderen.” Deforce hoopt dan ook dat Fair Trade nog zeker niet op het eind van zijn Latijn zit. Max Havelaar zal het hele concept actief blijven aanmoedigen, zo stelde ze.
Het hele project van FairTradeGemeentes kent zijn oorsprong in Engeland, waar het in 2001 gelanceerd werd. Sindsdien verspreidde het idee zich en dienen steden en gemeentes bepaalde criteria te halen en zich te engageren om als ‘FairTradeGemeente’ beschouwd te kunnen worden. Voorlopig beschikt Merchtem over slechts één bord waarop aangegeven wordt dat men een FairTradeGemeente binnenkomt, maar verwacht wordt dat er meerdere borden op verschillende Merchtemse invalswegen zullen geplaatst worden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2012
Niels Vanden Driessche
Niels Vanden Driessche
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 25 dec 2024
Marc Colpaert | 20 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief