MERCHTEM - N-VA en het asiel- en migratiebeleid

C21

MERCHTEM - N-VA en het asiel- en migratiebeleid

Editiepajot_merchtem_theo_francken_en_sarah_smeyers_tekening_copyright_geo
Theo Francken en Sarah Smeyers. - Tekening © GEO
 

Nadat zij eerder op de dag hun boek "België, land zonder grenzen" voorstelden kwamen auteurs-Kamerleden Theo Francken en Sarah Smeyers 's avonds naar Merchtem afgezakt om er een infoavond over asiel en migratie te verzorgen. Beide N-VA Kamerleden hebben zich in deze materie gespecialiseerd en vragen dringend dat de bestaande wetten worden herschreven en dat de regels in verband met asiel en migratie veel duidelijker zouden worden.

De informatieavond kwam er op initiatief van de lokale N-VA afdeling en had plaats in de lokalen van brouwerij De Block in deelgemeente Peizegem. Voorzitter Stefaan Segers leidde de sprekers in, waarbij hij toch even lokale politieke aspecten aanstipte. Nadien namen Theo Francken en Sarah Smeyers het woord. Elkaar afwisselend probeerden zij de talrijke aanwezigen wegwijs te maken in het labyrint van wetgeving en regels omtrent asiel en migratie.
Met grote dossierkennis brachten zij een beeld van wantoestanden en misbruiken zonder echter de menselijke kant van de zaak uit het oog te verliezen. Zij hadden het bv. over flaters en verkeerde beslissingen van beleidsmensen, rechters en pro-Deoadvocaten, met opvang in hotels, dwangsommen en vergoedingen tot gevolg. Maar deze uitwassen en miskleunen zorgden er wel voor dat de instroom van asielzoekers nog aanwakkerde. Sprekers beklemtoonden dat de wetgeving rond asiel en migratie een ingewikkeld kluwen is "waarin een kat haar jongen niet terugvindt". Het gevolg is dat er veel te lange procedures lopen en er te veel achterpoortjes zijn waardoor spitsvondige advocaten beroep kunnen blijven aantekenen.
Theo Francken en Sarah Smeyers behandelden dit gevoelig thema op een serene en menselijke manier en hadden het vaak over nuanceren en begrip.
Opmerkelijk was ook dat, ofschoon wel enkele minpunten werden aangehaald, de sprekers toch respect en politieke fair play ten opzichte van Maggie De Block, staatssecretaris voor asiel en migratie, aan de dag legden. Het siert sprekers en de Merchtemse N-VA afdeling dat zij, in het vooruitzicht van de nakende gemeenteverkiezingen, van deze informatieavond geen platvloers politiek steekspel maakten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2012
Georges De Buyser
GEO
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief