MERCHTEM – Davidsfons en GROEN organiseren: Wat komt er op tafel ?

C21

MERCHTEM – Davidsfons en GROEN organiseren: Wat komt er op tafel ?

Editiepajot-merchtem-logo-gemeente
Editiepajot

Voldoende gezond eten voor iedereen, eerlijke landbouw en handel, en een beter klimaat; als consument hebben we hier dagelijks invloed op door de voedselkeuzes die we maken. Alleen is het niet altijd duidelijk wat we best kiezen. Om hierover duidelijkheid te scheppen, organiseren Groen Merchtem en Davidsfonds Merchtem een infoavond op dinsdag 22 april 2014.

Het bredere kader van onze voeding zal op een begrijpelijke manier voorgesteld worden door Vera Dua, voormalig Vlaams Minister van Leefmilieu en Landbouw en momenteel voorzitster van de Bond Beter Leefmilieu en academisch raadgeefster aan de Universiteit van Gent. Daarnaast zal Monique Vierendeel, eco-creatief trainer (lesgever Velt), demonstreren hoe je een duurzame ecosmos maakt en uiteraard kan hiervan geproefd worden.

Wereldwijd zijn er bijna 1 miljard mensen die honger lijden. Tegelijkertijd zijn er evenveel mensen die last hebben van beschavingsziektes doordat ze ongezond eten. Bovendien veroorzaakt de manier waarop rijke landen omgaan met voeding een crisis van het wereldwijde voedsel- en landbouwsysteem. Het is overduidelijk dat we actie moeten ondernemen, maar er rijzen vele vragen op over de manier waarop we dit best aanpakken.

In de eerste plaats moeten we rekening houden met de herkomst van ons voedsel. Kunnen we nog Keniaanse boontjes kopen die vele vervuilende kilometers hebben afgelegd, voor ze op ons bord terechtkomen? Ook snijbloemen komen vaak van de andere kant van de wereld en worden er gekweekt in mensonterende omstandigheden. Daarnaast kunnen we ons de vraag stellen hoe we best aan ons eten komen: kopen in de supermarkt, bij de boer, via een voedselteam; of zoveel mogelijk zelf produceren?

Een tweede netelig punt is de consumptie van vlees. Er te veel van eten, is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Vlees produceren betekent immers veel waterverbruik en diervoerder, dus veel “grondstoffen” die op een efficiëntere manier zouden kunnen worden aangewend. Moeten we vegetariër worden of flexitariër ?

Ten derde is het belangrijk dat de producten die we kopen in eerlijke en menswaardige omstandigheden geproduceerd zijn. Merchtem is trouwens een fair trade gemeente. Kiezen we voor het goedkoopste product of voor het product waarvan we weten dat de producenten er een eerlijke prijs voor krijgen? Kortom, hoe kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan eerlijke handel?

Ten slotte kunnen we ons afvragen wat we moeten doen om zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan. Er zijn wereldwijd vele mensen die honger lijden, terwijl in het Westen 30% van het voedsel verspild wordt. Hoe kunnen we er voor zorgen dat dit snel stopt?

 “Wat komt er op tafel?” wil over al deze vragen nadenken, antwoorden formuleren en inzicht geven in hoe we tot duurzamere, gezondere en eerlijkere voeding en eetgewoontes kunnen komen. De infoavond start om 20u in zaal “Ter Linde”, de cafetaria van de OCMW-serviceflats(Gasthuisstraat 17 B). De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2014
Sam Herremans
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief