MERCHTEM - Overzicht tuchtzaak Daniel Herinckx

C21

MERCHTEM - Overzicht tuchtzaak Daniel Herinckx

Editiepajot-merchtem-logo-gemeente

Op 12 februari werd het college van burgemeester en schepenen op de hoogte gebracht van een verklaring aan de burgemeester over bepaalde handelingen van de heer Herinckx. De getuige wenste uitdrukkelijk anoniem te blijven. Het college heeft toen beslist een tuchtonderzoek op te starten.

Naar aanleiding van diverse verklaringen op 26 maart 2015, in kader van een andere tuchtzaak, werd besloten op 27 maart de heer Herinckx preventief te schorsen. Op 30 maart werden spontaan, via e-mail, nieuwe klachten aan de inrichtende macht overgemaakt van ex-leerlingen.

 

Op basis van de verklaring van 12 februari en deze van 26 maart (verklaringen telkens opgetekend in een verslag, ondertekend door de getuige) heeft het college een raadsman aangesteld en was het college nog steeds de mening toegedaan dat een preventieve schorsing bij hoogdringendheid noodzakelijk was; dit alleen al om het tuchtonderzoek verder te kunnen zetten.

 

Reeds op 02/04 werd de heer Herinckx gehoord. Tijdens dit verhoor werd per drager nog een schriftelijke, ondertekende klacht overgemaakt.

 

In die omstandigheden werd op 08 april de beslissing tot preventieve schorsing, ook na het verhoor van de heer Herinckx en rekeninghoudend met de nieuwe klachten, gehandhaafd. Het college blijft ook achter deze beslissing staan en meent dat zij als inrichtende macht op dat ogenblik geen alternatief had.Tegen de beslissing(en) van preventieve schorsing werd beroep aangetekend.

 

De Kamer van Beroep behandelde de zaak op haar zitting van 13 mei en nam deze dadelijk in beraad. Vlak voor de zitting werd door de raadsman van de heer Herinckx een verklaring overgemaakt dewelke een zeer belangrijke verklaring van 26 maart 2015 volstrekt onderuit haalde.

 

Het college zal nu het tuchtonderzoek verder zetten en snel proberen af te ronden zodat over de zaak ten gronde een beslissing kan genomen worden.

 

Uit respect voor de Kamer van Beroep en gelet op de verklaring van betrokkene, dewelke een belangrijk nieuw element is in de beoordeling van deze zaak, zal het college zich neerleggen bij de uitspraak van de Kamer van Beroep, dewelke op 13 mei ’15 de ordemaatregel van preventieve schorsing heeft vernietigd.

 

Het college kan enkel hopen dat de laatste weken van dit schooljaar kunnen verlopen zoals het hoort.

 

Het gerechtelijk onderzoek is nog lopende.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2015
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief