GROM (Gemeentelijke Raad voor ontwikkelingssamenwerking MERCHTEM) past naam en werking aan. Grom wordt Noord-Zuidraad

GROM (Gemeentelijke Raad voor ontwikkelingssamenwerking MERCHTEM) past naam en werking aan. Grom wordt Noord-Zuidraad

Affiche11112015_2_

Op 11 november 2013 vierde de GROM (gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Merchtem) zijn 25 jarig bestaan. Reeds 25 jaar waren vele vrijwilligers in Merchtem bezig de Derde Wereld op de Merchtemse kaart te zetten ofwel via acties van Damiaanactie, Vredeseilanden, Oxfam Wereldwinkel, Broederlijk Delen, Wereldsolidariteit, Missio, Protos ofwel door alle jaren de 11.11.11 actie te voeren, de jaarlijks weerkerende actie van heel de Noord-Zuidbeweging. 

 

Gedurende die 25 jaar was de politiek van de Grom gecentreerd rond 3 doelstellingen: 1) koepel te zijn van alle initiatieven rond Noord-Zuid, 2) samen de bevolking informeren en mobiliseren rond deze problematiek en 3) ook naar de gemeente toe lobbyen en projecten op zetten om de gemeentelijke overheid op dit vlak te mobiliseren.

 

Maar in die 25 jaar is de wereld enorm veranderd door een ver doorgedreven globalisering. De wederzijdse afhankelijkheid van gebieden en sectoren is sterk gegroeid. De economische globalisering wordt vandaag gestuurd door grote privébedrijven en machtsconcentraties die aan de publieke controle en sturing ontsnappen. De wereld is de voorbije decennia spectaculair veranderd, er is iets verschoven in de fundamenten van de internationale verhoudingen. Nieuwe of nu pas echt erkende problemen vragen om een overlegde wereldwijde aanpak zoals de rampzalige gevolgen van de klimaatverandering of de nood van een open en toch breed aanvaarde regeling met betrekking tot migratie en asielzoekers. 

 

De Grom wil dan ook in deze veranderde geglobaliseerde wereld een geactualiseerde visie en werking waar maken en dat liefst in dialoog met en in tandem met het gemeentebestuur.

 

Ze passen de naam aan: het wordt Noord-Zuidraad. Deze naam is onmiddellijk voor iedereen duidelijk: het gaat om de verhoudingen tussen Noord en Zuid. 

 

De grote kernacties zijn:

1) voortzetting en verdieping van de werkgroep Merchtem multicultureel: zoveel mogelijk bijdragen tot de integratie van migranten en vluchtelingen in de Merchtemse gemeenschap, ook nu zeker bij de grote aantallen asielzoekers die België binnenkomen

2)vanuit de Grom willen ze, en dit eventueel met een zeer nauwe samenwerking met de milieuraad, met Natuurpunt en andere duurzame ontwikkelingsdeskundigen, meewerken en krachten investeren in een duurzaam beleid op lokaal vlak (water, afval, welzijn, mobiliteit, economie, migratie enz). Door deze thema's te situeren in een globale wereldeconomie kan dit duurzaam beleid een extra duwtje krijgen. Gemeenten in noord en zuid staan voor gelijkaardige uitdagingen. Merchtem moet zoals collega’s in het Zuiden inspanningen doen om hun gemeente leefbaar te maken, met zorg voor de generaties die na ons komen en met respect voor natuur en mens. Hoe wordt in Zuid en Noord omgegaan met bepaalde uitdagingen zoals energiebeheer, afvalverwerking, mobiliteit?  Het zuiden heeft er alle voordeel bij dat wij hier een klimaatneutrale gemeente worden, zoals Merchtem al de eerste stap zette door het tekenen van het engagement voor een burgemeestersconvenant (CO2 vermindering van 20% tegen 2020). Het zuiden heeft er alle voordeel bij dat wij hier FSC gelabeld hout gebruiken (tegen houtkap van tropisch regenwoud), dat wij schone kleren kopen, zodat de arbeidsomstandigheden van degenen die die kleren maken verbeteren, dat wij een duurzaam energiebeleid voeren.

3) Grom wil meewerken aan de bestendiging en verdieping van de titel ‘Merchtem fair trade gemeente’. Reeds 7 jaar werd de fair trade quiz georganiseerd. Dit jaar omgeturnd tot noord-Zuid quiz (11 november)

4) De Grom wil uiteindelijk zijn taak van informatie en bewustmaking rond de noord-zuid problematiek blijvend ter harte nemen zowel naar de bevolking toe als naar de gemeentelijke overheid via adviezen en tussenkomsten.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 25 sep 2018
Sam Herremans | 04 sep 2018
Sam Herremans | 03 sep 2018
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 28 aug 2018
Sam Herremans | 23 aug 2018
Sam Herremans | 16 aug 2018

archief