Groen MERCHTEM tevreden met steun voltallige gemeenteraad voor meer financiering lokaal klimaatbeleid

Groen MERCHTEM tevreden met steun voltallige gemeenteraad voor meer financiering lokaal klimaatbeleid

Rita_vandeloo

Op het ogenblik dat in Parijs de cruciale klimaattop plaatsvindt, is ons land nog steeds verdeeld over wie welke inspanningen zal leveren. Voor Groen Merchtem was de gemeenteraad van 30 november dan ook hét moment om serieuze aandacht te vragen voor het lokaal klimaatbeleid.

 

Raadslid Rita Vandeloo: “Merchtem heeft een klimaatplan opgesteld en wil actie ondernemen om de CO2-uitstoot in onze gemeente te verminderen. Om dit te realiseren is natuurlijk geld nodig. We weten dat er middelen voorhanden zijn. Het Vlaams klimaatfonds bestaat vandaag uit 20 miljoen euro. Daarvan wordt slechts 300.000 euro vrij gemaakt voor lokale klimaatinitiatieven.


Bovendien staat er 247 miljoen euro op een rekening van de Nationale Bank. Die kunnen spijtig genoeg niet gebruikt worden omdat de verschillende gewestregeringen niet overeenkomen over wie welke klimaatinspanning moet leveren.”

Meer geld voor lokale initiatieven

Daarom vroeg Groen op de gemeenteraad van 30 november dat Merchtem bij de Vlaamse regering zou aandringen om meer financiële steun te geven aan het lokaal klimaatbeleid.


“We willen dat er een groter aandeel van het Vlaams Klimaatfonds gaat naar lokaal klimaatbeleid. We denken aan initiatieven zoals isolatie, renovatie, duurzame mobiliteit en energie-efficiëntie. Vooral projecten waarbij burgers, bedrijven en verenigingen betrokken zijn, verdienen meer steun. Hoe meer mensen immers betrokken worden bij acties voor het klimaat, hoe hoger de kans op slagen.

 

Uiteraard willen we ook dat onze regeringen het snel eens worden over wie welke inspanningen moet doen, zodat het geld op de rekening van de Nationale Bank eindelijk kan aangewend worden om echt werk te maken van een klimaatbeleid.” aldus Vandeloo.

 

De motie van Groen Merchtem kreeg de voltallige steun van de gemeenteraad. Groen is dan ook tevreden met dit positieve signaal: er is de wil om vanuit onze gemeente actie te ondernemen tegen de klimaatverandering.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2015
Sam Herremans
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 18 okt 2018
Sam Herremans | 25 sep 2018
Sam Herremans | 04 sep 2018
Sam Herremans | 03 sep 2018
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 28 aug 2018
Sam Herremans | 23 aug 2018

archief