Groen : Betrek nù alle MERCHTEMnaren bij dossier windmolens

Groen : Betrek nù alle MERCHTEMnaren bij dossier windmolens

Betrek_n___alle_merchtemnaren_bij_dossier_windmolens
 

De laatste maanden gonst het van de geruchten over windmolens in Merchtem. De gemeente stelt een studie in het vooruitzicht en vraagt toestemming aan de provincie. Groen wil alles op alles zetten om van de windmolens een project van alle Merchtemnaren te maken.

 

Vlaams-Brabant hinkt achterop als het over windturbines gaat. Vlaanderen telt er in totaal 295, waarvan er slechts 15 in onze provincie staan. Nu Belgocontrol - de luchtverkeersleider van Zaventem - groen licht gaf, is de kans groot dat er daadwerkelijk windmolens komen in onze gemeente. Daar is Groen Merchtem natuurlijk enorm tevreden over. “In de gemeenteraad stelden we wel onmiddellijk dat de bevolking hier zoveel mogelijk bij betrokken moet worden. Dit is immers een project van de hele gemeente!”, stelt Groen-gemeenteraadslid Rita Vandeloo.

 

Wind is van iedereen

Het is van groot belang om alle Merchtemnaren van in het begin bij het proces te betrekken, nog voor men beslist waar de turbines precies komen, hoe hoog die worden, van welk type ze moeten zijn. Ook in de keuze van het bedrijf met wie de gemeente in zee gaat, moet de stem van de Merchtemnaren doorslaggevend zijn.

 

In de eerste plaats zitten mensen met vele vragen waar ze antwoord op verdienen. Wat zijn de voor- en nadelen voor omwonenden? Is er mogelijke hinder van geluid of slagschaduw? Doen nieuwe modellen deze nadelen teniet? Wat zijn de financiële risico’s ?

 

Ten tweede wil Groen Merchtem dat de keuze voor een bedrijf weloverwogen gebeurt. Rita Vandeloo : “We kunnen kiezen voor een partner die inwoners zoveel mogelijk betrekt en die voordelen biedt in de vorm van aandelen, inspraak en elektriciteit. Wil Merchtem in zee gaan met een bedrijf dat een goede service biedt aan de gemeente, dat adviezen geeft bij energievragen? Of kiest Merchtem voor een project waarbij enkel grondeigenaars voordeel hebben door het geld voor erfpacht, m.a.w. de lasten voor velen en de lusten voor enkelen?”


Groen kiest resoluut voor een coöperatief model waarbij burgers deelbewijzen kunnen kopen en een eigen stem hebben in het beheer van ‘hun’ windmolens. Voor het zover is, moet er dus overlegd worden: in de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, in de Milieuraad én vooral met de bevolking.

 

Eén van de gronden waar de windmolens zouden worden opgericht, is eigendom van het OCMW. Groen roept het OCMW op om in dit dossier dan ook een trekkersrol te spelen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 feb 2016
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief