Maatregelen tegen wateroverlast in MERCHTEM, ASSE en OPWIJK

Maatregelen tegen wateroverlast in MERCHTEM, ASSE en OPWIJK

Editiepajot_ingezonden_logo_vlaams_brabant

De provincie Vlaams-Brabant stelt een aannemer aan om in Merchtem een bestaand overstromingsgebied uit te breiden en een bijkomend overstromingsgebied aan te leggen.

 

Enkele jaren geleden heeft de provincie drie overstromingsgebieden ingericht langs de Grote Molenbeek, op de grens van Asse en Merchtem.

 

‘Dankzij de goede werking daarvan hebben we al verschillende overstromingen ter hoogte van het knelpunt van de Maurits Sacréstraat in Merchtem kunnen voorkomen', zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen. 'Bij de felle regenbuien van 15 januari hebben we echter gezien dat de drie over­stromings­gebieden, met een totale buffercapaciteit van 40.000 kubieke meter, volledig gevuld waren zodat de school in de Maurits Sacréstraat ondanks de investeringen van de voorbije jaren nog schade leed’.

 

Het over­stromings­gebied langs de Smidsestraat in Mollem, waar nu zo'n 12.000 kubieke meter gebufferd kan worden, wordt dubbel zo groot.


Tegelijk gaat de provincie een nieuw over­stromings­gebied van 16.000 kubieke meter inrichten langs de Puttenbeek in Opwijk, waarmee de kans op wateroverlast ter hoogte van Klei in Opwijk en de wijk Gasthuis in Merchtem sterk verminderd wordt.

 

De werken zullen uitgevoerd worden door aannemer Cocquyt bvba uit Lochristi, die ook de andere overstromingsgebieden langs de Grote Molenbeek in opdracht van de provincie heeft uitgevoerd.

 

'Door deze twee projecten samen uit te voeren, houden we de kostprijs beperkt. Voor de uitbreiding van het over­stromings­gebied Smidsestraat moet immers vooral grond uitgegraven en afgevoerd worden. En voor de inrichting van het nieuwe over­stromings­gebied in Opwijk, op een afstand van ongeveer 6 kilometer, moet grond aangevoerd worden. We creëren zo 28.000 kubieke meter bijkomende buffering voor 290.000 euro, of 10,35 euro per kubieke meter’, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2016
Sam Herremas
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Sam Herremans | 28 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 06 sep 2020

archief