OPWIJK - Zorg voor een restaurant voor de bijen

OPWIJK - Zorg voor een restaurant voor de bijen

Editiepajot_ingezonden_zorg_voor_een_restaurant_voor_de_bijen_
Op de foto: Opwijkse imkers Surya Gregoire en Tom De Paul
 

Groen Opwijk doet een oproep aan het gemeentebestuur en de bevolking. Van 30 mei tot 5 juni 2016 loopt de Vlaamse ‘Week van de Bij’, een ‘prikkelweek’ voor positieve acties rond bijen. We nemen het op voor solitaire bijen, hommels en honingbijen. Onze bijen hebben het zeer moeilijk door overdreven gebruik van pesticiden en andere onduurzame landbouwpraktijken. Bijen zijn enorm belangrijk voor onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen en frambozen. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Daarom is er een rijk habitat (een plek om te leven voor de bijen) nodig met stuifmeel- en nectarbronnen.

 

Groen Opwijk wijst er op dat iedereen daarbij kan meehelpen. Op de website http://www.weekvandebij.be/aan-de-slag vind je zeer veel handige tips, zowel voor burgers als voor lokale overheden. Iedereen kan in zijn tuin bij-vriendelijke planten zetten. De gemeente kan bijzondere aandacht schenken aan bij-vriendelijke planten bij de aanleg en het onderhoud van het openbaar domein.

 

Tom De Pauw, imker uit Opwijk, geeft een tip: “Zorg voor struiken in je tuin die bessen vormen! Bijentoppers zijn sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster, …”

 

Surya Gregoire, imker en lid van Groen Opwijk heeft een bijen-tip voor het gemeentebestuur: “Bij het aanleggen van voetpaden kan er gezorgd worden voor groenvoegen, waarbij er gras groeit tussen de tegels. In de voegen zit immers heel wat leven. Voor grondnestelende bijen zijn ze enorm interessant.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2016
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Sam Herremans | 28 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 06 sep 2020

archief