Huis van het Kind in MERCHTEM: samen voor meer

Huis van het Kind in MERCHTEM: samen voor meer

20160614_191732
 

Er zijn vandaag veel organisaties die gezinnen, kinderen en jongeren ondersteunen. Toch kan de afstemming, de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het aanbod beter. “Een Huis van het Kind in Merchtem moet ervoor zorgen dat de krachten gebundeld worden, zodat maatregelen samenhangen en begeleiding bereikbaarder wordt. Op die manier worden méér gezinnen, beter ondersteunt.”, aldus Schepen van het Gezin, Steven Elpers. 

 

Om die doelstelling te bereiken, zijn er idealiter in een Huis van het Kind minimum 3 pijlers aanwezig: preventieve gezondheidszorg, opvoedingsondersteuning en sociale cohesie & ontmoeting. Een Huis van het Kind hoeft geen fysiek huis te zijn. Het is een overlegplatform tussen alle geïnteresseerde organisaties die zich richten tot kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar. Overleggen en samenwerken biedt immers een resem voordelen. Zo krijgt het aanbod van gezinsondersteuning meer bekendheid. Expertise en competenties worden onderling uitgewisseld. En doelstellingen kunnen sneller bereikt worden. “Het inzetten van middelen op een efficiënte manier, is een meerwaarde voor alle partners.”, vertelt de schepen. 

 

In Merchtem wordt het Huis van het Kind opgebouwd door maar liefst 20 partners: OCMW Merchtem, Gemeente Merchtem, Jeugddienst Merchtem, Kind & Gezin, Landelijke kinderopvang, Infano vzw, CAW Halle-Vilvoorde, Bibliotheek Merchtem, Archeduc, vzw Kom, de gemeentelijke basisscholen, CLB Noordwest Brabant, Gezinsbond, Merchtem Multicultureel, Logo Zenneland, JAC Halle-Vilvoorde, Jeugdraad Merchtem, Sportdienst Merchtem, Cultuurdienst Merchtem en Oudercomités basisscholen Merchtem. De samenwerking werd onlangs officieel bezegeld met een gezamenlijke ondertekening van de engagementsverklaring.  

 

Ondertussen vond een eerste werkgroepvergadering met alle partners plaats. Vier thema’s werden naar voorgeschoven: sociale kaart, taalontwikkeling, vorm en speelotheek. In eerste instantie zal rond deze thema’s gewerkt worden in 4 werkgroepen. De partners hebben hun keuze gemaakt binnen welke werkgroep dat zij actief wensen te zijn.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jun 2016
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Sam Herremans | 28 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 06 sep 2020

archief