Leesfoor, de boekencarrousel in de Rand rond Brussel breidt verder uit

C21

Leesfoor, de boekencarrousel in de Rand rond Brussel breidt verder uit

Editiepajot_vlaams-brabant_leesfoor
 
Editiepajot_vlaams-brabant_leesfoor__2_
Editiepajot_vlaams-brabant_leesfoor__3_
 

13 bibliotheken uit de Noordrand van Halle-Vilvoorde is vanaf januari van start gegaan met een eigen voorleespunt. Dat brengt het aantal voorleespunten in Halle-Vilvoorde op 22. Bijna 100 vrijwilligers zullen binnenkort aan de slag zijn voor Leesfoor.
Voor het Pajottenland komen er volgende bibliotheken bij: Asse, Merchtem en Opwijk.

Leesfoor, het project waar tot nu toe 9 bibliotheken in het Pajottenland en de Druivenstreek een eigen voorleespunt hebben opgericht, breidt verder uit. Maar liefst 13 bibliotheken uit de Noordrand gingen vanaf januari van start gaan met een voorleespunt. Elke bibliotheek organiseert momenten waarop kinderen kunnen genieten van prenten en verhalen. Vrijwilligers lezen voor, binnen of buiten de bibliotheek. Het project krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Leesfoor: enthousiaste vrijwilligers lezen voor
Leesfoor is geen nieuw project. De eerste fase startte in het schooljaar van 2007-2008, toen begonnen 9 bibliotheken uit het Pajottenland en de Druivenstreek met Leesfoor: Affligem, Beersel, Dilbeek, Halle, Hoeilaart, Lennik, Liedekerke, Pepingen en Roosdaal.

Nu springen de bibliotheken van de Noordrand mee op de kar. De voorleesmomenten starten in januari en lopen minstens tot juni 2009.

Barbara Luypaert, stafmedewerker bij Arch’educ: “Net als vorige keer hebben we in samenwerking met Linc vzw voorleesworkshops georganiseerd. Op die manier zijn vrijwilligers uit de streek aangetrokken voor het project. Er kwamen in totaal 166 enthousiastelingen af op de vormingen, 36 willen vrijwilliger worden. Dat brengt het totaal aantal vrijwilligers op 93, een mooi resultaat.”

“Met Leesfoor willen we het boekplezier bij kinderen stimuleren. Het project wordt bovendien gedragen door vrijwilligers, die zich enthousiast inzetten. Leesfoor zorgt ervoor dat bibliotheken en andere organisaties (beter) gaan samenwerken,” voegt Katrien Steyaert van Linc vzw er nog aan toe.

Project ‘Naar de bib, mee vanaf twee’
Samen met Leesfoor lanceren de bibliotheken van de Noordrand vandaag ook het project ‘Naar de bib, mee vanaf twee’. Dat is een samenwerkingsverband tussen de bibliotheken om peuters en hun familie te laten proeven van de rijkdom van de lokale bibliotheek door hen op hun tweede verjaardag uit te nodigen voor een bezoek.

Gedeputeerde Tom Troch: “De peuters leren op een aangename manier de bibliotheek ontdekken én de ouders nemen de draad van het bibliotheekbezoek weer op. Het is gebleken dat kinderen die van jongs af in contact komen met boeken en versjes, later makkelijker leren lezen, schrijven en rekenen. Het is dan ook belangrijk ouders hiervan bewust te maken en hen te laten zien dat de bibliotheek een belangrijke rol kan spelen bij de keuze van goede boeken.”
Ter gelegenheid van de tweede verjaardag ontvangt elke peuter een leuke attentie. De ouders worden tijdens het bezoek warm gemaakt om de bibliotheek te (her)ontdekken.

De deelnemende bibliotheken aan Leesfoor en het project ‘Naar de bib, mee vanaf twee’ zijn: Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

Tekst: Felix Merckx en Hilda Renders
Foto's: Roger Mortlemans

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jan 2009
Merckx/Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief