Natuurpunt MERCHTEM en Natuurpunt IJsvogel-OPWIJK vieren feest op zondag 9 oktober

C21

Natuurpunt MERCHTEM en Natuurpunt IJsvogel-OPWIJK vieren feest op zondag 9 oktober

Natuurpunt_logo_groen_

Langs de grens van Opwijk, Merchtem en Asse vormt de vallei van de Wedbeek en de Puttenbeek een groen lint door het landschap. Dit jaar konden Natuurpunt IJsvogel-Opwijk en Natuurpunt Merchtem - met steun van de gemeenten Merchtem en Opwijk – meer dan 6 hectare nieuw natuurgebied aankopen. Daardoor beheren ze er nu meer dan 16 hectare natuur die samen de reservatengordel “Paddebroeken” vormen. Om de aankoop te vieren en het publiek te laten kennis maken met dit prachtige gebied organiseren beide verenigingen op zondag 9 oktober een feestelijke wandeling.

 

De wandeling brengt de bezoekers door een bijzonder stukje natuur met veel afwisseling. De vallei van de Puttenbeek (in Merchtem en Asse de Wed- of Wersbeek genoemd) is gedeeltelijk gevormd door het uitgraven van mergel. Langsheen de beek bevinden zich zowel een groot rietveld als bronbosjes en natte weides. In het rietveld nestelen typische rietvogels zoals rietgors, kleine karekiet en blauwborst. Ook de kiekendief laat er zich regelmatig bewonderen. Verder in de vallei voelen torenvalk, steenuil, buizerd en ransuil zich thuis. 

 

De bezoekers kunnen tijdens de wandeling kennismaken met de verschillende manieren van natuurbeheer die Natuurpunt er toepast. Sommige stukken worden gemaaid, andere begraasd. Een gedeelte van het bos wordt omgevormd van populierenaanplant naar gemengd loofbos. De bedoeling is steeds om door gepaste beheersmaatregelen de soortenrijkdom te vergroten. Zo zijn door het aanleggen van poelen de alpenwatersalamander, kleine watersalamander en de bijzondere vinpootsalamander weer volop aanwezig in het gebied.

 

Programma van 9 oktober 2016.

13u tot 14u: Er vertrekken met regelmaat geleide wandelingen. Je komt alles te weten over het nut van een rietveld, het overstromingsgebied in de putten van Opwijk, het begrazingsbeheer en de omvorming van een populierenbos. 

Onderweg is er een natje en een droogje.

 

15u: Welkomstwoord door de burgemeester van Merchtem en de voorzitters van de beide Natuurpuntafdelingen.

 

Doorlopend: zoetwatersafari, bezoek bijenhotel, infostand Natuurpunt, infostand uilenwerkgroep, ezelritjes, ...

 

Einde voorzien rond 17u.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 okt 2016
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 03 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief