BEERSEL / REGIO OCMW’s en CAW organiseren een interactief toneel rond schulden

C21

BEERSEL / REGIO OCMW’s en CAW organiseren een interactief toneel rond schulden

Editiepajot_bart_devill___ocmw
foto Bart Devillé
 

 Het OCMW Beersel organiseert samen met de OCMW’s uit de regio (Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Genesius-Rode, Drogenbos,…) en CAW(Centrum Algemeen Welzijnswerk) Halle-Vilvoorde een interactief toneel. De deelnemers worden meegezogen in een negatieve spiraal van een te hoge schuldenberg en ervaren hoe dit voelt.

Het toneelstuk

“Laatste herinnering voor vervolgingen” wordt gebracht door het “Magic Land Theatre”. Meer en meer gezinnen hebben vandaag de dag te maken met schulden. De oorzaken zijn complex. Soms hangt het af van eigen keuzes, vaak is het gevolg van pech. Niet iedereen kan even goed weerstaan aan de verleidingen van de consumptiemaatschappij, leningen worden snel afgesloten, soms wordt men van de ene dag op de andere ziek of werkloos.  

Elke deelnemer krijgt een fictieve identiteit en volgt een traject waarbij ze onder andere geconfronteerd kunnen worden met een echtscheiding, gezondheidsproblemen, verlies van werk,… In dit interactief theater ontmoeten ze verschillende personages, zoals een bankier, een deurwaarder, een maatschappelijk werker, een verkoper, een rechter, etc. Daar moeten ze keuzes maken, die een invloed zullen hebben op hun schulden. Het bezoek wordt kracht bijgezet door een debat op het einde van het traject. Daar wordt dieper ingegaan op wat het personage meemaakte en de emoties die ermee gepaard gingen. Ook geven medewerkers van de dienst schuldbemiddeling handige tips en informatiekits. Een te hoge schuldenberg simuleren om hem beter te voorkomen is het doel dat wordt vooropgesteld.

Het toneelstuk richt zich enerzijds op het sensibiliseren van jongeren. Twee secundaire scholen uit de regio zullen deelnemen. Anderzijds werden ook professionele hulpverleners en mandatarissen uitgenodigd. Door “aan den lijve” te ondervinden wat het betekent om in schulden verzeild te geraken, worden bestaande ideeën in vraag gesteld en het inlevingsvermogen versterkt. De hulpverlener wordt zo ook ondersteund om samen met de cliënt schulden te voorkomen of af te bouwen.

Het toneelstuk “Laatste herinnering voor vervolgingen” wordt gebracht door het “Magic Land Theatre” en gaat door op 2 en 3 februari in het cultureel centrum te Sint-Genesius-Rode. Om de tien minuten start een deelnemer aan de interactie. Deelnemers dienen zich vooraf in te schrijven. Het kadert binnen het samenwerkingsverband BudgetInZicht, dat werkt rond schuldpreventie. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2017
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 03 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief