Windenergie wapent MERCHTEM voor de toekomst

C21

Windenergie wapent MERCHTEM voor de toekomst

Editiepajot-merchtem-logo-gemeente

De Merchtemse Milieuraad steunt de mogelijke bouw van 2 windturbines in Merchtem. Merchtem kan met 2 windmolens ruim 50 % van de gezinnen in Merchtem van elektriciteit voorzien. Samen met andere initiatieven van burgers, zoals zonnepanelen, wordt 65 % groene stroom van eigen productie in 2020 haalbaar. "We kunnen hierop fier zijn, maar het is ook een noodzaak en geeft ons een toekomstperspectief.", aldus Ivan Vanhaecht, voorzitter van de Merchtemse Milieuraad. 

Elektriciteit is meer dan ooit de steunpilaar van onze toekomst en onze welvaart: denk aan smartphones, elektrische auto’s, beveiligingssystemen, domotica in huis,... 

 

De elektriciteitsvoorziening ondergaat op dit moment een grote transitie: 

  • Traditionele bronnen van elektriciteit worden afgebouwd: gas, steenkool en kerncentrales. Het risico op energieschaarste stijgt. 
  • Slimme (digitale) meters en smart grids zorgen er binnenkort voor dat (lokale) elektriciteit wordt afgenomen op het juiste moment aan de beste prijs. Bijvoorbeeld: een wasmachine begint te draaien als er veel wind en zon is. 
  • Groene stroom is essentieel om onze CO2-uitstoot te beperken en onze toekomst veilig te stellen. Alle regeringen zetten hier hoog op in, en moeten van Europa 20 % groene stroom halen in 2020. De Vlaamse regering wil tegen 2020 280 windmolens extra bijbouwen. Ook Merchtem tekende zoals vele gemeenten in op het burgermeestersconvenant om gelijkaardige doelstellingen te halen. 
  • Alleen windmolens plaatsen op zee en langs autosnelwegen is volstrekt onvoldoende. Iedere gemeente moet dus een bijdrage leveren. 

Windenergie: efficiënt, groen en betaalbaar 

Een windmolen produceert 20 keer meer energie dan nodig is voor de productie. 

De CO2 die uitgestoten wordt voor de productie van de windmolen, is na 7 maanden productie al uitgespaard. 

De energiesubsidies dalen elk jaar. In 2017 wordt nog een beperkte subsidie van € 0,054 per kilowatt uitgekeerd. Binnen een jaar of 5 zal dit een pak lager liggen, ook voor de windmolens die nu gebouwd worden. 

De productie blijft identiek gedurende 20 jaar. Na 20 jaar wordt de windmolen gedemonteerd en voor 98,5 % gerecycleerd. 

 

Minimale visuele hinder en veilig 

  • De windmolens worden tussen 2 hoogspanningsmasten geplaatst, en dit in lijn met 1 van de 2 masten. Hierdoor is de visuele hinder minimaal. 
  • Ervaring met de 4 windmolens in Asse toont aan dat deze ook landschapsversterkend kunnen werken. 
  • De voorgestelde plaatsing werd afgestemd met Elia, de beheerder van de hoogspanningslijnen. De plaatsing zou geen enkel gevaar vormen. 

Wettelijke afstanden ruimschoots gerespecteerd 

De normen in Vlaanderen zijn erg streng en werden ruimschoots gerespecteerd. De 2 meest nabijgelegen zonevreemde woningen bevinden zich op 300 tot 423 meter. Peizegem dorp bevindt zich op 686 meter. 

 

Geluidsarm 

De allernieuwste modellen zijn erg geluidsarm en de geluidslast is dus erg beperkt geworden. De kaarten tonen aan dat zo goed als geen enkele woning impact zal ondervinden van geluiden tot 39 dba. In de meest extreme en uitzonderlijke omstandigheden zal dit geluidsniveau zelfs nooit behaald worden. Stel, iemand staat buiten, de wind blaast in de richting van deze persoon, en de windmolen draait aan maximale snelheid. In dat geval zal het geluid tot 15 tot 50 dba bedragen. Deze geluidsniveaus zijn niet meer hoorbaar op een afstand van 100m. Volgens de plannen woont niemand op deze afstand. Bijgevolg is dus het risico voor veehouders volledig onbestaand. Bovendien komt de wind meestal uit het zuidoosten en zal deze dus niet eens blazen in de richting van Peizegem. 

 

Geen slagschaduw 

Wettelijk mag slechts 0,1 % van de tijd slagschaduw voorkomen en dit 8 uur per jaar. In het plan van Aspiravi zal zowat niemand last hebben van slagschaduw. 

 

Controle op gevaar voor vogels en vleermuize

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het studiebureau Antea bestudeerden de risico’s. De omgeving blijkt erg risico-arm te zijn voor vogels en vleermuizen. Een impact op natuur in het algemeen is er niet. 

 

Waardeverlies huizen 

Door bovenstaande argumentatie is de angst voor waardeverlies van huizen ongegrond. Ervaringen bij andere installaties tonen aan dat de waardedaling niet kon bewezen worden. Ook is de huidige landschapsverstoring (2 hoogspanningslijnen) reeds belangrijk. De toevoeging van 2 windmolens evenwijdig met de hoogspanningslijn verandert de landschapsverstoring niet ten gronde. Bovendien zullen windmolens de komende 10 jaar overal in Vlaanderen opduiken, zodat ze geen doorslaggevende elementen meer zullen zijn.

 

Aspiravi als partner en uw kans tot participatie 

Aspiravi is in eigendom van 96 gemeenten en de Vlaamse energieholding. Elektriciteit wordt belangrijk voor onze toekomst, dus overheidscontrole is hier een troef. Een stabiele en lokale partner biedt garanties op lange termijn. Met 218 windturbines in het bedrijf en 72 windturbines in voorbereiding, kan gesteld worden dat Aspiravi voldoende ervaring heeft opgebouwd. Wil u mede-eigenaar worden van de windmolens? U kan coöperant worden. De laatste 5 jaren werden rendementen gehaald van 4 tot 6 %. Wil u de groene stroom zelf afnemen? Dit kan via Aspiravi Energy. Coöperanten krijgen korting. 

 

Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 25 maart 2017 (12 uur). De dossiers kunnen ingekeken worden op de stedenbouwkundige dienst van het gemeentehuis. Gedurende deze periode kunnen bezwaren en opmerkingen schriftelijk overgemaakt worden aan het college van burgemeester en schepenen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mrt 2017
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief