Groen MERCHTEM steunt project windturbines Peizegem
“Natuurlijk is Groen voorstander van energie uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en water”, steekt voorzitter Wim Van de Velde van wal. “Maar dat betekent niet : om het even wat, om het even waar en op om het even welke manier.”
Het voorstel dat Aspiravi naar voren schuift, is een verdedigbaar compromis tussen het technisch haalbare en de bekommernissen van de omwonenden. Door het project te beperken tot twee turbines kan men die optimaal plaatsen. Zo blijft de visuele en geluidshinder tot een minimum beperkt.
Met de windturbines zetten we in Merchtem een grote stap in de richting van de 20% vermindering van CO2-uitstoot tegen 2020. Daartoe heeft de gemeente zich verbonden via het burgemeestersconvenant.
Weinig participatie van de omwonenden
Waar Groen zich wel vragen bij stelt, is de manier waarop het project tot stand kwam, en de verdeling van de lasten en lusten. Na het druk bijgewoonde windparlement van april 2016 bleef het nagenoeg ‘windstil’. Het gemeentebestuur was bijzonder karig met informatie, waardoor de geruchtenmolen op volle toeren draaide. Zodra het duidelijk werd dat de gronden van het OCMW in Peizegem niet in aanmerking kwamen voor de inplanting, hield het gemeentebestuur zich nog meer op de vlakte. Op de terechte vragen van de omwonenden werd niet ingegaan. Omwille van de onduidelijkheid hebben andere operatoren van windturbines blijkbaar afgehaakt.
Lasten en lusten
Daarnaast betreurt Groen de onevenwichtige verdeling tussen baten en lasten. De eigenaars van de gronden waarop de turbines worden opgetrokken, zien een ruime vergoeding tegemoet. De winst van de uitbater (Aspiravi NV) gaat naar de aandeelhouders : een 90-tal Vlaamse gemeenten (maar niet Merchtem). Hier is geen sprake van een echte coöperatie waarbij de Merchtemnaren investeren in hun eigen windenergie. De bevolking kan wel aandelen kopen van de coöperatie Aspiravi Samen, maar dat geld wordt niet rechtstreeks geïnvesteerd in het project van Peizegem. Het geld van de coöperanten gaat via een achtergestelde lening naar Aspiravi NV, een vennootschap die voor meer dan 75% gefinancierd wordt door bankkredieten. De rendementen van 4-6% uit het verleden zijn door de daling van de rentevoeten ver van zeker. Dit is een risicodragende belegging, die maar weinig te maken heeft met ‘onze windturbines’. Voor Groen Merchtem is het van het allergrootste belang dat dit ook zo wordt voorgesteld naar de inwoners toe.
Groen verkiest rechtstreekse participatie van de omwonenden of van de gemeente zelf. Wim besluit : “Groen zal er mee voor ijveren dat de turbines er komen, maar liefst in de vorm van een echte coöperatieve aanpak. Dat zou het draagvlak voor het project zeker verbreden”.