Provinciegouverneur komt verkiezingsborden plaatsen ?

Provinciegouverneur komt verkiezingsborden plaatsen ?

Ben_weyts_plat
Volksvertegenwoordiger Ben Weyts uit Huizingen. - foto Kos.
 

Zoals bekend besloten de gemeenten Opwijk, Meise, Machelen, Merchtem, Ternat, Kapelle-op-den-Bos, Beersel uit protest tegen de niet-splitsing van B-H-V geen officiële verkiezingsborden te plaatsen. Sint-Pieters-leeuw doet dit om milieuredenen. Halle kondigde dan weer aan enkel de partijen vertegenwoordigd in de gemeenteraad gebruik te laten maken van de officiële borden en Affligem stelde dat de Franstalige affiches op de eigen officiële borden overplakt zouden worden met witte banden. 

Daarop ontstond een storm van Franstalig protest. Collega Kamerlid Dallemagne stelde daarom een vraag aan minister van Binnenlandse Zaken De Padt met betrekking tot de wettelijkheid van de gemeentelijke initiatieven en zijn optreden terzake. Men bezorgde schriftelijk het antwoord van de minister in het Frans. 

 
« Mon département a recommandé aux communes par voie de circulaire adressée aux gouverneurs de province de mettre en place des zones d’affichage réservées aux partis politiques à l’occasion des élections européennes et régionales du 7 juin. L’objectif de la circulaire est de préserver l’ordre public.
Comme je l’ai dit, j’ai demandé au gouverneur du Brabant flamand de prendre les mesures nécessaires pour que les élections du 7 juin soient organisées dans le respect des lois électorales. Le cas échéant, il appartient aux  gouverneurs de prendre les mesures supplémentaires nécessaires.
En ce qui concerne le volet disciplinaire relatif à certaines interdictions d’affichage, il appartient exclusivement au pouvoir de tutelle compétent, à savoir le ministre flamand des Affaires intérieures, d’apprécier si des sanctions éventuelles  devraient être prises à l’encontre de ces bourgmestres. »

 

Minister De Padt draagt de gouverneur dus op om in de plaats te treden van de gemeenten en zelf te zorgen voor officiële aanplakborden.
Ben Weyts  betreurt dat minister De Padt de gemeentelijke autonomie en lokale democratie naast zich neerlegt. Zeker wanneer de gemeentelijke initiatieven net gericht zijn tegen schendingen van de Grondwet door de federale overheid.
Ook het Franstalig protest van onder meer dhr. Dallemagne is onbegrijpelijk. De acties van de Vlaamse gemeenten zijn net een antwoord op de blokkering door de Franstaligen van de Belgische democratie. Zij misbruiken de belangenconflicten om democratisch genomen beslissingen, zoals de in het parlement gestemde splitsing van B-H-V, volledig te blokkeren. Zolang zij dát blijven doen, zullen de Vlaamse reacties alsmaar scherper worden. We zijn het hier in Halle-Vilvoorde echt spuugzat. Als de Franstaligen die opwaartse spiraal willen stoppen, dan kan dat in een handomdraai, als zij stoppen met het blokkeren van de met een democratische meerderheid gestemde splitsing van B-H-V.

www.n-va.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2009
Marc Sluys
Kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Sam Herremans | 28 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 06 sep 2020

archief