Gemeentebestuur richt werkgroep op om erfgoed in MERCHTEM centrum verder te verfijnen

C21

Gemeentebestuur richt werkgroep op om erfgoed in MERCHTEM centrum verder te verfijnen

Img_2281
 

De gemeente Merchtem zal een werkgroep oprichten om, binnen Merchtem centrum, aan te duiden welke gebouwen erfgoedwaarde hebben en welke elementen dienen beschermd te worden binnen de stedenbouwkundige voorschriften. Specifiek gaat het over deelgebied 1 van het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan). 

 

Met het ruimtelijk uitvoeringsplan wil Merchtem ook inzetten op de kwaliteiten en mogelijkheden die het centrum te bieden heeft, zoals het aanwezige erfgoed. De identiteit van een dorpskern wordt mede bepaald door herkenbare gebouwen, in de meeste gevallen gaat het over historisch waardevolle gebouwen.  Door deze specifiek aan te duiden op kaart kunnen er ook voorwaarden aan gekoppeld worden. 

 

Nieuwe aanvragen, na definitieve goedkeuring van het RUP, zullen dan moeten voldoen aan die voorwaarden. Afhankelijk van de erfgoedwaarde zullen de voorschriften kunnen verschillen gaande van volledig behoud, tot behoud voorgevel en eerste dakvlak, tot behoud specifieke kenmerkende elementen, … 

 

De lijst met panden waarvan vertrokken zal worden is de inventaris voor onroerend erfgoed. Panden die op deze lijst staan hebben vandaag nog geen enkele bescherming al mag het college zich er wel op baseren om aanvragen te weigeren, de Provincie hoeft daarin niet te volgen. Wanneer de spelregels duidelijker beschreven worden in een RUP zal ook in beroep bij de Provincie de beslissing gevolgd worden. 

 

Om al die gebouwen, en vooral hun erfgoedwaarde onder de loep te nemen, wordt een werkgroep opgericht. Deze zal samengesteld worden uit leden van de Gecoro en de Heemkring. Merchtemse deskundigen op vlak van erfgoed kunnen zich ook aansluiten. De groep zal het college en het studiebureau dan adviseren welke waardevolle gebouwen of plekken er zeker in het RUP opgenomen worden. De werkgroep zal alvast midden juni van start gaan. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jun 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 03 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief