MERCHTEM: - Peizegems buurtcomité Oost-West stoomt mee in Visserstoet van Mariekerke

MERCHTEM: - Peizegems buurtcomité Oost-West stoomt mee in Visserstoet van Mariekerke

Editiepajot_merchtem_peizgem_visserstoet_foto_mario_vandevelde
De equipe van het buurtcomité Oost-West die de stoomtrein in de visserstoet hebben bemand, samen met de meter en peter van de stoet. - Foto Mario Vandevelde.
 

Met de visserstoet werd op zaterdag 27 juni het startsein gegeven voor de 32ste vis- en folkloredagen in Mariekerke, een deelgemeente van Bornem. Deze dagen zijn een openluchtspektakel met weerklank tot buiten Vlaanderen. Tijdens de Visserstoet wordt met praalwagens, reuzen en figuranten in meer dan 50 taferelen het verleden van het aloude vissersdorp vertolkt.

De stoet werd dit jaar geopend door een opvallende nieuwe deelnemer: de prachtige stoomlocomotief en wagon waar het buurtcomité Oost-West uit Peizegem 4 maanden lang heeft aan gebouwd voor “Merchtem op stelten”. De meter en peter van de visserstoet stapten als passagiers op de stoomtrein en begroetten van op het balkon van het talrijk opgekomen publiek, waaronder ook verschillende leden van de Vriendenkring Oud-Soldaten Peizegem die met hun jaarlijkse fietstocht passeerden langs Mariekerke. Tegelijkertijd fungeerde de trein als promotiestunt voor “Scheldeland in stoom”, een organisatie op 4 en 5 juli as. van de VZW Stoomtrein Dendermonde-Puurs – BVS uit Baasrode. De deelname van de stoomtrein aan de visserstoet was een groot succes. Het publiek was zeer onder de indruk en regelmatig kreeg het buurtcomité dan ook applaus.

Dominique Dooms bemande de trein als machinist, kolenstoker van dienst was Jovani en Charlotte bediende de stoomfluit. Technieker Freddy, Lucie, Koen en Robbe reden mee als passagiers. Gust en gemeenteraadslid – en peter van de stoomtrein – Mario Vandevelde zorgden als “mannen in ’t geel” dat de trein het goede spoor volgde in de smalle straten van Mariekerke die volgestouwd waren met kraampjes van de rommelmarkt, drankstanden en kraampjes met allerlei vislekkernijen.

De meeste praalwagens die deelnamen aan “Merchtem op Stelten” zijn na de stoet op stal gegaan om pas bij de volgende editie weer buiten te worden gereden. Dit lijkt alvast niet het geval voor de stoomtrein van Oost-West. Er kwamen reeds verschillende aanvragen binnen van stoeten en evenementen om met de stoomtrein te komen deelnemen. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2009
Mario Vandevelde
Maria Vandevelde
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Sam Herremans | 28 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief