REGIO - 9 miljoen euro voor fietsinvesteringen in Vlaams-Brabant

C21

REGIO - 9 miljoen euro voor fietsinvesteringen in Vlaams-Brabant

Scherm__afbeelding_2023-01-14_om_20
 

 De gemeenten Gooik, Hoeilaart, Meise, Merchtem en Liedekerke schakelden de subsidioloog van Haviland in om dossiers in te dienen voor Het Plan Kopenhagen. Het Plan Kopenhagen geeft lokale besturen financiële zuurstof om te investeren in hun lokale fietsinfrastructuur. Vlaanderen legt 1 euro bij voor elke 2 euro die lokale besturen investeren, een niet te missen opportuniteit.
Dankzij deze 'samenaankoop' kregen de zes besturen een fikse korting op het indienen van hun dossiers.    9 miljoen euro voor fietsinvesteringen in Vlaams-Brabant
De Vlaamse regering wil de komende jaren versneld fietssnelwegen en fietspaden realiseren. Via het Plan Kopenhagen wordt in totaal zo'n 150 miljoen euro voorzien voor fietsinvesteringen door lokale besturen. Daarvan zal 45 miljoen euro gebruikt worden om fietssnelwegen aan te leggen, een bedrag waar de provinciebesturen nog eens 45 miljoen euro bovenop leggen. Voor Vlaams-Brabant is er binnen het Plan Kopenhagen zo'n 9 miljoen euro weggelegd.  "Willen we meer mensen op de fiets, dan moeten wij als overheid ervoor zorgen dat het veilig en comfortabel kan en daar staan investeringen tegenover", zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Met dat bedrag wil de regering 1.000 kilometer nieuwe fietspaden in Vlaanderen realiseren.  Koen De Reu, subsidioloog: "Het Plan Kopenhagen past perfect binnen de duurzame doelstellingen van zowel Haviland als onze lokale besturen.
Heel wat besturen willen werk maken van een uitgebreid en aangenaam fietsnetwerk, maar dat vergt een grote hap uit het gemeentelijke budget. Dat er 9 miljoen euro vrijgemaakt wordt voor de regio Vlaams-Brabant is een unieke kans om deze ambities voor duurzame mobiliteit effectief uit te voeren."    Waarom een collectieve oproep?
Koen De Reu, subsidioloog: "Samenwerken heeft heel wat voordelen, ook voor subsidies. Door het collectief behandelen van subsidiedossiers kan ik in één beweging meerdere gemeenten bedienen, met als grote voordeel dat daardoor de dossierkost per deelnemer daalt. We willen deze aanpak in de toekomst trouwens vaker gaan hanteren voor subsidieoproepen die interessant zijn voor meerdere besturen."    
6 ambitieuze gemeenten bundelen krachten
Tot midden oktober 2022 kon elke gemeente projecten aanmelden binnen het Plan Kopenhagen. De gemeenten Gooik, Meise, Hoeilaart, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke maakten daarvoor gebruik van de collectieve subsidieoproep via Haviland, goed voor een bedrag van ruim 6.000.000 euro. Dit geeft recht op een subsidiebedrag van minstens 2 miljoen euro.  Ondertussen weten de zes gemeenten dat hun aanmeldingen tijdig ingediend zijn. Nu maakt de subsidioloog, in samenwerking met de deskundigen van de gemeenten, een projectnota op. Die nota wordt voorgelegd aan de Project Stuurgroep. Als de Project Stuurgroep oordeelt dat de voorgestelde werken een verbetering zijn van de fietsinfrastructuur en veiligheid, worden de projecten goedgekeurd. Vanaf dat moment kunnen de gemeenten starten met de werken en krijgen ze al een eerste schijf van 80% van de subsidies uitbetaald. Voorwaarde is wel dat de  werken voor het einde van 2025 moeten voltooid zijn. De komende weken wordt hard gewerkt aan de projectnota's met als doel dat de zes gemeenten snel aan de uitvoering van hun fietsplannen kunnen beginnen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jan 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief