MERCHTEM - Laat de kermis maar beginnen

MERCHTEM - Laat de kermis maar beginnen

Editiepajot_merchtem_feestgemeente_foto_andre_junius__1_
Het Merchtems Parochiaal Mannenkoor is klaar om de kermisviering de nodige luister bij te zetten. - Foto André Junius.
 
Editiepajot_merchtem_feestgemeente_foto_andre_junius
Pater Karel heeft de feestvlaggen uitgehangen om het kermisgevoel van “samen-feest-vieren” nog te versterken. Na zijn zegening kan de kermis beginnen. - Foto André Junius.
 

In Merchtem hangen alle feestvlaggen uit want de kermis is daar weer in het land. Als inwoner van de “feestgemeente” is dit voor de Merchtemnaar de week waarnaar lang uitgekeken wordt. En nu is het eindelijk zover. ’t Is Kermis.

Vrijdagavond kende de corrida, ingericht door de KWB, een ongezien sportief succes. Zaterdag dan werd het kermisgedruis geopend met het openingsconcert van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia.

Maar eigenlijk is het woord “kermis” afgeleid van “kerkmis”. In vroegere decennia werd de kermis ingezet met een feestelijke viering in de kerk. Met die traditie wilde de dirigent van het Merchtems Parochiaal Mannenkoor, Walter Callaert, weer aanknopen. Hij liet namelijk muziek van de Merchtemse toondichter August De Boeck uitvoeren. Uit de Missa in Honorem B.M.V. Perdolentis werden Kyrie en Gloria gezongen. Verder werden twee verschillende composities van het Ave Maria en een bewerking van het Alleluia van Händel ten gehore gebracht. Allemaal van de hand van August De Boeck. Het klonk feestelijk in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodt als begin van deze kermisweek. En nu hopen dat de weergoden ook geluisterd en genoten hebben…

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 aug 2009
André Junius
André Junius
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief