MERCHTEM - Einde van een voetbaltijdperk in Brussegem betekent meerwaarde voor stripalbum

C21

MERCHTEM - Einde van een voetbaltijdperk in Brussegem betekent meerwaarde voor stripalbum

Editiepajot_merchtem_einde_verhaal_tekening_geo
“Van mascotte naar de top”. - Tekening GEO.
 

Tot einde vorig seizoen trainde en speelde een groot gedeelte jeugdreeksen van Merchtem 2000 op de voetbalvelden in de wijk Drinkeling in Brussegem. Vanaf dit seizoen zullen de jeugdspelers acteren op de nieuwe voetbalterreinen achter het kerkhof van Merchtem.

De terugtrekking uit Brussegem betekent voor deze landelijke deelgemeente meteen het einde van een kleurrijk voetbaltijdperk, waarin menig goedwillige dorpsgenoot tijd, werk, energie en geld spendeerde, en dat alles op vrijwillige basis. Freddy De Pooter, 33 jaar secretaris van VK Brussegem, schetste ons in het kort de lokale voetbalgeschiedenis. VK Brussegem startte als lid van het katholiek liefhebbersverbond heel eenvoudig op een weide in Linthout. Van Linthout werd er dan uitgeweken naar Brussegem waar men kon spelen op het veld achter café ’t Noorden. Daarna verhuisde de ploeg noodgedwongen naar “den Drinkeling” waar men het terrein afwisselend moest delen met de ploeg van J.P. Cooreman, die er na afzienbare tijd mee ophield. In die periode maakte VK Brussegem de overgang naar de Kon. Belgische Voetbalbond en kwam er ook een tweede speelveld bij. Bereidwillige handen bouwden een kantine, kleedkamers, en nog andere nutsvoorzieningen.
 
Kunstschilder Willy Kemels zette zijn eerste voetbalpassen bij de jeugd van Hoger Op Merchtem maar voetbalde later in eigen dorp bij VK Brussegem. “Voetbal was toen nog echt een feest. Allemaal kameraden onder elkaar, met een gezonde, sportieve competitiegeest, en vooral met een goei pint en veel ambiance na de match”, lacht Willy. Maar niets blijft zoals het is. Er kwamen nieuwe mensen in het bestuur met meer ambitie en een moderner management. Successen bleven niet uit en er werd nog hoger gemikt.
Het kwam tot een fusie tussen Brussegem en Hoger Op Merchtem. De fusie werd echter een mislukking en betekende de doodsteek voor beide clubs. Gelukkig werd er een nieuwe start genomen door de initiatiefnemers van het huidige Merchtem 2000. Zij lieten hun jeugdreeksen beschikken over de terreinen in de Drinkelingwijk, waardoor het voetbal in Brussegem toch nog wist te overleven.
 
Daar wordt nu echter een punt achter gezet. Veel vroeger dan verwacht, want eind vorig jaar verklaarde burgemeester Eddie De Block (Open VLD) nog dat de jeugd zeker nog twee jaar in Brussegem zou spelen. Volgens schepen van sport, Steven Elpers (Open VLD) komt alles in een stroomversnelling omdat inmiddels de bouwvergunning voor het nieuwe sportcomplex aan de Dooren werd afgeleverd. De gemeente hoopt zelfs reeds op het einde van deze maand met de bouw te kunnen starten. Maar de jeugdspelers kunnen nu reeds voetballen op de nieuwe terreinen. Voorlopig zullen de twee grote containers met twee kleedkamers verhuizen van Brussegem naar de terreinen van de Drijpikkel in Merchtem.
 
De vraag is nu: wat gaat er gebeuren met de terreinen in Brussegem ?
Volgens Steven Elpers zal Brussegem het een tijdje zonder voetbal moeten stellen, maar de overweegt de gemeente om het eerste terrein, dat volledig in recreatiegebied ligt, ter beschikking te stellen van clubs uit het liefhebbersverbond, maar dan voor clubs die een zekere binding hebben met de regio.
 
Een mooi initiatief ware het niet dat men twee jaar geleden in een bepaalde krant kon lezen dat er reeds plannen voor verkaveling bestaan voor het terrein dat naast het kaatsplein, en in de schaduw van Velocity ligt.
Het tweede terrein ligt gedeeltelijk in recreatie- en landbouwgebied. De gemeente is er nog niet uit wat men daarmee zal aanvangen. Burgemeester Eddie De Block opperde enige tijd geleden de mogelijkheid om één van de voetbalpleinen ter beschikking te stellen van de Rinkelingschool Brussegem, of eventueel er een speelbos van te maken.
 
Hopelijk nemen de gemeenteverantwoordelijken een beslissing die het karakter van deze groene landelijke gemeente respecteert. Maar als men ziet hoe de verstedelijking om zich heen graait in Merchtem, is enige vrees niet ongegrond.
 
In het kader van deze nieuwe ontwikkelingen in de gemeentelijke voetbalwereld krijgt het stripalbum “Van mascotte naar de top”, getekend door Geo, onze huistekenaar ter plaatse, plotseling een verdiende meerwaarde. Geo laat immers de voetballoopbaan van zijn hoofdpersonage beginnen en eindigen op de voetbalterreinen van “den Drinkeling” in Brussegem. Maar ook de minder sportieve en foute gebeurtenissen zoals zij zich recent voordeden in de nationale competitie, worden in het album door de auteurs, Geo en zijn vriend Henri Christiaen, aangeklaagd.
 
Het album is nog altijd verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel Merchtem, dagbladwinkel ’t Schrijverken te Brussegem en in Taverne ’t Bos, Dooren, Merchtem, en in de betere stripwinkels.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2009
Gerrit Achterland
GEO
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief