HERNE/BEVER – Illustratoren gezocht om mee te werken aan de grote Bruegelherdenking

HERNE/BEVER – Illustratoren gezocht om mee te werken aan de grote Bruegelherdenking

Naamloos
HERNE/BEVER – Illustratoren gezocht om mee te werken aan de grote Bruegelherdenking - Affiche
 

Naar aanleiding van de herdenking in 2019 van het 450 jaar geleden overlijden van Pieter Bruegel is de Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei nog op zoek naar een viertal illustratoren die dan samen met de bekende illustrator Carll Cneut in de streek op pad zullen gaan om op de activiteiten rond Bruegel live te tekenen op reproducties van de befaamde schilder. De illustratoren worden overigens ook vergezeld door auteur Mieke Evenepoel die telkenmale hun indrukken zal neerpennen.

Bruegel vroeger en nu
Bruegel liet zich destijds inspireren door ons landschap, de bewoners en hun cultuur. In dit project bewerken de weerhouden illustratoren reproducties van Bruegel op basis van hun waarneming van de hedendaagse Pajotse omgeving. Zij kijken daarbij met een creatieve en kritische blik hoe Bruegel vandaag gepercipieerd wordt. Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei wil Bruegel in 2019 niet alleen in de kijker zetten. Daarnaast wil de cel ook het gebruik van de figuur van Bruegel kritisch onder de loep nemen. Vaak spreken bewoners met trots over het Bruegellandschap. Waarom duikt Bruegel overal op in de naamgeving van rusthuizen, scholen en horecazaken? Bruegel staat ook symbool voor de rijkelijke eetcultuur in de regio. Maar heeft die eetcultuur ook echt iets te maken met Bruegels tijd? Op een creatieve manier en met de beeldtaal van Bruegel zelf wil de erfgoedcel dan ook hierop reflecteren aan de hand van het project dat de titel meekreeg van ‘Bruegel vroeger en nu’.
Reproducties
In die zin start begin toekomend jaar in elke bibliotheek van de regio dan ook een tentoonstelling met enkele reproducties van Bruegel. Die reproducties kunnen zowel schilderijen als ingekaderde puzzels als koekendozen zijn. Daarna kunnen de vijf illustratoren aan hun opdracht beginnen op de weerhouden activiteiten. Op het einde van het groots Bruegeljaar ten slotte komen alle reproducties dan samen in een slottentoonstelling, opgevat als een kunstkamer vol impressies over de hedendaagse blik op Bruegel en zijn werk.
Daarnaast zullen er in de bibliotheken van de regio ook workshops voor kinderen plaatsvinden rond het thema Bruegel, waar ook aan een grote regionale Bruegel-tekening zal gewerkt worden.
Illustratoren gezocht!
“Bruegel is van onschatbare waarde voor iedereen die tekent of schildert in Vlaanderen”, verkondigt illustrator Carll Cneut. Wie nog, net als Carll Cneut, aan dit project wil meewerken komt in aanmerking om nog een van de vier openstaande plaatsen te bemachtigen. Van de kandidaten wordt verwacht dat zij als profiel beschikken over een aantoonbare ervaring in illustratie-opdrachten, over een kritische en creatieve geest en over ervaring in het begeleiden van workshops voor kinderen. Het aanbod behelst alleszins een unieke ervaring in een uitermate boeiend regionaal artistiek project. Een vergoeding wordt in onderling overleg bepaald. De selectie van de kandidaten gebeurt na het zomerverlof in september.  
De kandidaturen worden ingewacht tot en met 7 september 2018 bij info@erfgoedcelpz.be met daarbij een CV en portfolio met referenties evenals een tekst of beeld hoe jij naar Bruegel en zijn werk kijkt en wat Bruegel voor jou betekent.
Meer info? Annelien Noppe – annelien@erfgoedcelpz.be – 0497/52.47.03.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jun 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief