REGIO - Paardenhouders als landschapsbouwers

REGIO - Paardenhouders als landschapsbouwers

Paardenhouders_1
 

Bruegel en het Brabants trekpaard, we kunnen ze in één adem noemen als we naar ons landschap kijken. Maar zijn ze ook zo nauw verbonden? En wie was er eerst: Bruegel of het Brabants trekpaard? Steven Fillet en dochters Rone, Jade en Eva hebben een voorliefde voor Brabantse trekpaarden. Ze nemen ons mee in hun passioneel paardenverhaal. “Deze noeste werkers hebben een belangrijke plaats in ons landschap en we hopen dat paardenhouders steeds meer landschapsbouwers worden”, aldus Steven.

 

Jullie hebben allemaal een voorliefde voor paarden. Hoe is deze gegroeid?

Steven: We hebben zo’n 13 jaar in de Ardennen gewoond, in zeer heuvelachtig en bebost gebied. Toen ik iemand in een naburig bos zag boomslepen met paarden, wist ik dat dit ook de manier zou zijn om hout uit het bos tot in onze stoof krijgen. Ik ben er eigenlijk vrij onbezonnen aan begonnen. Ik heb een trekpaard gekocht en er was onmiddellijk een klik tussen ons. Ook met de kinderen was er een match. Ze leerden rijden op deze prachtige hengst. Ons hele gezin heeft veel geleerd van dat paard. 

 

Na de Ardennen, kwamen jullie in het koetshuis op domein Groenenberg wonen…

Jade: Ja, dan kwamen we in het hart van de regio van het trekpaard wonen. Nu hebben we twee trekpaarden – merries - waar we allemaal veel mee bezig zijn. Dat gaat van boomslepen, over het berijden van de paarden tot uitstapjes met de koets.

 

(Uit Pajot Zenne magazine, lente 2019)

 

Wil je het volledige verhaal van Steven, Rone, Jade en Eva lezen? Dit kan hier digitaal of rep je naar één van de 450 verdeelpunten in je regio.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2019
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief