DILBEEK - Openluchttentoonstelling: De Blik van Bruegel
Pieter Bruegel de Oude overleed 450 jaar geleden. Voor Vlaanderen het uitgelezen moment om de schilder te vieren. De regio Pajottenland Zennevallei heeft het geluk om twee belangrijke hefboomprojecten ‘Vlaamse Meesters 2018-2020’ te verwelkomen. Een openlucht wandelparcours in Dilbeek en een tentoonstelling in het Kasteel van Gaasbeek versterken elkaar en vormen samen een aangename daguitstap in het Pajottenland. Een fietsparcours en een gepersonaliseerde Bruegelbus verbinden de twee projecten en leggen bovendien de link met andere Bruegelactiviteiten in Vlaanderen.
Vijftien hedendaagse artistieke ingrepen zullen vanaf 6 april, twee seizoenen lang, het golvende landschap van de Pedevallei verrijken en de bezoeker uitdagen om naar het landschap te kijken zoals Bruegel het deed.
De velden, wandelpaden en weilanden rond het kerkje van Sint-Anna-Pede en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede zijn het landschapsdecor voor deze tentoonstelling. Boeiend omdat het een landschap is dat Bruegel daadwerkelijk geïnspireerd heeft. ‘De Blik van Bruegel’ wil de bezoeker het landschap van Dilbeek opnieuw laten ontdekken door er naar te kijken zoals Bruegel dat in zijn tijd heeft gedaan. De tentoonstelling gaat vooral over de beleving van het landschap en de dingen die je ziet.
Stefan Devoldere, curator van de tentoonstelling:
‘Wat mooi is aan het landschap hier, en Bruegel gebruikt dat ook heel hard in zijn schilderijen, is de diepte die in het landschap zit. De lichte heuvels zorgen voor nuances en verrassende vergezichten. Bruegel heeft door deze streek gewandeld, op zoek naar elementen om zijn schilderijen samen te stellen. Hij stelde, op basis van vele visuele indrukken en talrijke tekeningen, in zijn atelier landschappen samen tot zorgvuldig overwogen beelden. Het landschap volgens Bruegel is als een personage; verhalend, verleidelijk en mysterieus. Zijn blik op dit landschap is het uitgangspunt voor deze tentoonstelling.’
Vijftien hedendaagse artistieke ingrepen
Het architectenbureau Rotor staat in voor de bouw van het onthaalpaviljoen. Het paviljoen is de startplek voor de wandeling en geeft onmiddellijk een eerste nieuwe blik op het kerkje van Sint-Anna-Pede. Filip Dujardin toont een samengesteld panorama in de kerk van Sint-Anna-Pede. Het interieur van de kerk van Sint-Anna-Pede is het decor voor achtergrondinformatie bij de hele expositie. Kunstschilder Koen van den Broek gebruikt de diepte van spoorwegviaduct de 17 bruggen voor zijn ingreep en landschapsarchitect Erik Dhont creëert een plek met beekjes en poelen naar de geest van de fauna en flora van de 16de eeuw. Office KGDVS & Bas Princen hangen een stalen constructie met foto’s op doek tussen de bomen. Bas Smets verwijst naar de galgen uit de schilderijen van Bruegel en Lois Weinberger maakt een wilde tuin en een grazende koe. Landinzicht bouwt een speeltuin met gevonden objecten, zoals de Kinderspelen van Bruegel. Guillaume Bijl laat ons nadenken over de Bruegelfeesten. Het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh vertrekt vanuit de windmolen op de Kruisdraging voor een indrukwekkende ingreep en Georges Rousse bouwt een eigen toren van Babel aan de 17 bruggen. Future Farmers verbouwt op een akker langs het parcours opnieuw oude graansoorten en zet op die manier een korte voedingsketen op. Als alles goed loopt zullen in de watermolen van Pede binnenkort de oude graansoorten vermalen worden om brood te bakken. Josse De Pauw stuurt de blik van de bezoeker door te vertellen over zijn indrukken bij het landschap.
Kathleen Leys, projectleider:
‘De wandeling is nu al fantastisch en de ingrepen moeten nog komen. We zetten niet alleen ons landschap in de kijker; handelaars promoten onze streekproducten, verenigingen brengen theater, adviesraden bedenken activiteiten, enzoverder. De voormalige brouwerij Goossens is één van onze actieve partners langsheen de wandelroute. Daar starten ze met het steken van een eigen Geuze en zal een nieuw restaurant opengaan. Dit project zet heel wat in beweging. Hopelijk doen nog veel verenigingen, scholen en bedrijven mee. Deze tentoonstelling is gratis, staat in de openbare ruimte en is dus zeer makkelijk toegankelijk. Hopelijk laten de bezoekers zich verrassen en zetten ze de blik open om Bruegel en het landschap beter te begrijpen. Ook belangrijk om te vermelden: drie kunstwerken blijven permanent staan. Om de nieuwe blik van Bruegel nooit te vergeten.’
Lees het volledige Pajot Zenne Magazine hier digitaal of rep je naar één van de 450 verdeelpunten in je regio.