3 Bruegelprojecten moeten toeristen uit de hele wereld lokken
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft 3 gloednieuwe Bruegelprojecten voorgesteld die culturele meerwaardezoekers uit de hele wereld naar Vlaanderen moeten lokken. Het gaat om een nieuw tentoonstellingsparcours in Bokrijk, een expo in het Kasteel van Gaasbeek en een wandelparcours in Vlaams-Brabant. Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen in totaal 3,3 miljoen euro in deze 3 hefboomprojecten. “We gaan Bruegel weer tot leven wekken”, zegt Weyts. “Deze Vlaamse Meester spreekt 450 jaar na zijn dood internationaal nog steeds tot de verbeelding”.
Vlaamse Meesters zoals Rubens, Bruegel en de gebroeders Van Eyck zijn culturele uithangborden die een internationaal publiek kunnen prikkelen om Vlaanderen te bezoeken. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert daarom 26 miljoen euro in 16 hefboomprojecten en een 3-jarenprogramma rond de Vlaamse Meesters. Vorig jaar stond in het teken van Rubens, volgend jaar ligt de focus op Van Eyck, maar 2019 moet het jaar van Pieter Bruegel de Oude worden.
Weyts heeft nu 3 nieuwe Bruegel-projecten voorgesteld. “Vlaanderen heeft veel Europese kunst en cultuur voortgebracht. Daar mogen we heel fier op zijn”, zegt Weyts. “Er zijn wel nog te weinig toeristen die beseffen wat we allemaal te bieden hebben. We steken daarom een tandje bij om bezoekers uit de hele wereld te verleiden tot een bezoek aan de bakermat van Bruegel & Co”.
Een eerste blikvanger is de expo ‘De wereld van Bruegel: spiegel naar vandaag’ in Bokrijk, waar tal van voorwerpen en zelfs hele gebouwen zo uit de schilderijen van de Vlaamse Meester lijken te komen. Het Bruegelparcours zal bezoekers doorheen het openluchtmuseum loodsen langs 8 verschillende plekken waar de verbondenheid met Bruegel echt voelbaar is. Het bekende werk ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ (1559) dient als leidraad. Aan het einde van het parcours word je als bezoeker zelf één van Bruegels figuranten in het schilderij. Allerlei nieuwe technieken versterken de ervaring. Zo kan je het hele parcours ook al ‘gamend’ afleggen en via ‘augmented reality’ op zoek gaan naar objecten uit het werk van Bruegel. Ideaal voor een breed familiepubliek. Weyts investeerde bijna 2 miljoen euro in deze tentoonstelling.
Een tweede hefboomproject is ‘Feast of Fools: Bruegel herondekt’ in het Kasteel van Gaasbeek, middenin het Bruegelliaanse décor van het Pajottenland. In deze expo maken bezoekers kennis met een reeks sleutelwerken van moderne meesters en creaties van hedendaagse kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren zijn werk en tonen aan dat deze Vlaamse Meester nog niets aan relevantie heeft ingeboet.
Het gaat om werken uit tal van diverse disciplines, waaronder ook muziek, film en een immersieve Virtual Reality-installatie en performance-art. Weyts investeerde meer dan een half miljoen euro.
Het derde project is ‘Blik van Bruegel: reconstructie van een landschap’ in Vlaams-Brabant: een wandelroute van 7 km langs referentiepunten die figureren in het werk van Bruegel (denk bijvoorbeeld aan de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede en de kapel van Sint-Anna-Pede) en plekken in het Pajotse landschap die opgeladen zijn met architecturale interventies van internationaal gerenommeerde kunstenaars. Langs de route kan de toerist het Brabantse landschap ervaren zoals Bruegel het ervaren heeft.