TERNAT/Regio - Totaalspectakel "De Ezels van Bruegel"

TERNAT/Regio - Totaalspectakel "De Ezels van Bruegel"

Img_2863
Walter Evenepoel, initiatiefnemer, uiterst rechts op de foto: “We willen vandaag tonen aan de mensen in welke wereld Bruegel leefde.
 
Img_2864
 
Img_2865
Luc Vierendeels, regisseur: “Toen ik het script uitschreef, bedacht ik ook personages en situaties die nergens in geschiedenisboeken staan, maar die wel konden gebeurd zijn, noem het theatrale vrijheid.
 
Img_20190628_121740
Mieke Van Bever en haar ploeg maken voor elke speler historisch getrouwe kledij.
 
Img_20190628_114802
 
Img_2869
 

In Cultureel Centrum De Ploter werd "De ezels van Bruegel" voorgesteld, een totaalspectakel waaraan in totaal meer dan honderd acteurs, muzikanten, kleermakers, decorbouwers, enz.meewerken. Het theaterstuk wordt opgevoerd in september en oktober 2019 in zes cultuur- en gemeenschapscentra in de regio Pajottenland & Zennevallei. Met de productie reist ook een kleine historische tentoonstelling mee.

Ontstaan van het project 

Toen er nog volop werd gebrainstormd over het Bruegeljaar 2019, staken ook enkele lokale theaterliefhebbers de koppen bij elkaar. Hun idee om een volksspektakel rond Bruegel te creëren werd met de theaterproductie ‘De Ezels van Bruegel’ concreet. 

Johan De Rijck, productieleider: “Al snel vonden we een honderdtal acteurs, muzikanten, schilders, decorbouwers en productiemedewerkers. We noemen onszelf de Gilde van Vrije Acteurs & Speelmannen van het Pajottenland en de Zennevallei en doen dit allen uit de liefde voor de kunst van de rederijkers en uit respect voor de kunstenaar Bruegel. We krijgen hierbij steun van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.”

Het verhaal

Walter Evenepoel, initiatiefnemer: “We willen vandaag tonen aan de mensen in welke wereld Bruegel leefde. Even ongegeneerd als de kunstenaar vertellen wij ons verhaal. We waren het er snel over eens dat we van de idee van de lolbroek Bruegel af moesten. We wilden de man tonen die, ondanks de verschrikkelijke periode waarin hij leefde, toch zijn artistieke drang wilde beleven. We willen het publiek op een andere manier laten kennismaken met de kunstenaar.”

Over waarheid en fictie

Luc Vierendeels, regisseur: “Toen ik het script uitschreef, bedacht ik ook personages en situaties die nergens in geschiedenisboeken staan, maar die wel konden gebeurd zijn, noem het theatrale vrijheid. Met onze theaterproductie reist ook een kleine tentoonstelling mee. Het wordt een informatiestand die toelichtwaar de grens van fictie en realiteit werd overschreden.” De muzikanten zorgen voor renaissancemuziek uit de tijd van Bruegel (video) . Het theaterstuk wordt opgevoerd in september en oktober 2019 in zes cultuur- en gemeenschapscentra in de regio Pajottenland & Zennevallei. Met de productie reist ook een kleine historische tentoonstelling mee.

Intoen er https://youtu.be/-4D7Zf5K3R8

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2019
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief