Brussels Beer Project viert zijn 10de verjaardag met de nieuwe Brusselse geuze
Brussels Beer Project (BBP) kondigt de lancering aan van zijn nieuwste creatie: zijn allereerste Gueuze. Gueuze is de 'champagne van Brussel' of het excentrieke wonder van de brouwerswereld dat zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van onze hoofdstad. Terwijl Brussel in het begin van de 20e eeuw kon bogen op een grote variëteit aan lokale gueuzes, is Cantillon in Brussel al tientallen jaren de enige overlevende van dat gouden tijdperk.
Een heel Belgisch proces
Gueuze, een onbetaalbare schat van het Belgische en Brusselse erfgoed, belichaamt een brouwkunst die ons eigen is. Het brouwproces gaat terug tot de 19e eeuw en is gebaseerd op spontane gisting in de open lucht en het subtiele mengen van lambiek, bieren die langzaam rijpen in houten vaten gedurende 3 tot 4 jaar. De uitdrukking "Brusselse champagne" is gemakkelijk te begrijpen. Er wordt gezegd dat de gisting alleen mogelijk is dankzij een nu legendarische gist die alleen te vinden is aan de rand van de hoofdstad en de rivier de Zenne: brettanomyces bruxellensis.
Het probleem is dat Brussel 100 jaar geleden meer dan honderd brouwerijen had die zich toelegden op lambiek en geuze, maar alleen Cantillon heeft het overleefd en sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er geen nieuwe Brusselse brouwerijen die zich toelegden op geuze bijgekomen. Het Brussels Beer Project, vooral bekend om zijn innovaties in de artisanale wereld, heeft de brouwerijwereld verrast door sinds 2019 te werken aan lambiek gebrouwen in Dansaert. De brouwerij lanceerde haar programma van spontane gisting, "DANSAERT" genaamd, in december 2020, met de eerste lambiekwijnen. De brouwerij viert haar 10e verjaardag met haar eerste geuze op het verjaardagsfestival Wanderlust op 9 en 10 september in Sainte Catherine.
Een nieuw symbool
The Brussels Beer Project heeft een brouwmythe overgenomen en er zijn eigen signatuur aan toegevoegd. De laatste jaren heeft de brouwerij een aantal samenwerkingen gelanceerd rond zijn lambiek met BIGH en het gebruik van basilicum in aquaponics, of Permafungi en de infusie van lokale paddenstoelen. De gueuze respecteert de regels van de 'Oude Gueuze', maar brengt zijn eigen ervaring mee van de creatie van meer dan 300 unieke bieren in 10 jaar. Het gebruik van Belgische gerst van regeneratieve landbouw is een essentieel punt dat de Brusselse brouwer benadrukt om ervoor te zorgen dat het product zo lokaal en duurzaam mogelijk is.
Door zijn spontane profiel is de smaakervaring van een geuze altijd uniek. Ook al speelt het talent van de brouwer een belangrijke rol bij het brouwen en mengen, uiteindelijk is het de natuur die beslist! De geuze is verwant aan het fenomeen natuurlijke wijn dat je vandaag in veel restaurants en cafés aantreft. Tiago Falcone, meesterbrouwer van BBP's 'DANSAERT' project, vertelt ons over deze nieuwe creatie: "Het heeft toetsen van perzik en abrikoos, gemengd met florale en houtachtige accenten door de rijping in vaten. In de mond combineert het een levendige zuurgraad met een zachtere, fluweelachtige toets".
Tijd om te proeven!
Door een nieuwe geuze aan te bieden, hoopt de BBP een geïnformeerd en onwetend publiek te bereiken, met de droom dat nieuwe generaties even geïnteresseerd zullen zijn in de lokale geuze, een onmiskenbaar Brussels erfgoed, als in natuurwijnen van verder weg. Deze nieuwe geuze werd gebrouwen voor 90 hectoliter. Hij wordt aan het publiek voorgesteld tijdens Wanderlust, het verjaardagsfestival van de Brusselse brouwerij, in het weekend van 9 en 10 september in het Sint- Katelijneplein!