Leefbaar AFFLIGEM vraagt blikvangers voor zwerfvuil

C21

Leefbaar AFFLIGEM vraagt blikvangers voor zwerfvuil

Editiepajot_affligem_blikvangers_foto_ingezonden
Ingezonden foto
 

Het is een weerkerend fenomeen: telkens de Affligems straatbermen gemaaid worden, valt het op wat een ontstellende hoeveelheid zwerfvuil er in sommige straten in de bermen ligt.

Een groot deel van dat zwerfvuil bestaat uit drankverpakkingen zoals kleine petflesjes en blikjes, constateerde gemeenteraadslid Veerle Huysmans van Leefbaar Affligem. “Die rondslingerende flesjes en blikjes zijn echt wel een probleem. Om te beginnen is het niet veilig - passanten die licht schoeisel dragen, spelende kinderen of huisdieren lopen het risico zich ernstig te verwonden aan bijvoorbeeld roetige blikjes” vertelt Veerle, wiens hond ook al eens een voetkussentje openhaalde aan zo’n blik in de graskant. “Het is ook geen zicht om mooie kouters bezoedeld te zien met flesjes of drankkarton en ’t is ook nog eens een duur probleem. Zwerfvuil opruimen is een zeer arbeidsintensief en dus duur. De tijd die onze werklieden er aan spenderen kan allicht wel elders nuttiger gebruikt worden. Als we kunnen voorkomen dat al die troep gewoon overal neergegooid wordt, zijn we al een heel eind op de goede weg.”
“Alle zwerfvuil doen verdwijnen zal natuurlijk nooit lukken” denkt fractiegenoot raadslid Tim t’ Kint, “maar navraag en onderzoek leerde me dat het toch voornamelijk een paar punten zijn in Affligem waar zwerfvuil een vervelend en duur probleem is.”
De straten waarover het gaat zijn in Hekelgem de Zwartenberg, de Buikouterbaan en de omgeving van de E40-bruggen in Tenbos. Voor Teralfene lijkt het vooral de Kleinendries die ter hoogte van de spoorwegbrug vervuild wordt en in Essene gaat het om de Domentveldstraat, de Molenstraat, de Stationsstraat, de Koudenberg, de Lombeekstraat ter hoogte van de verdwenen brug en de Ternatsestraat tussen de Hauwijk en de grens met Ternat.
Veerle denkt het probleem te kunnen aanpakken met blikvangers: “Zo’n blikvanger of blikkenvanger is een soort afvalbak die ontworpen is om zwerfvuil te voorkomen op plaatsen waar veel fietsers en auto’s passeren en waar er minder sociale controle is. Het idee achter zo’n blikvanger is dat passanten het leuk vinden hun blikje/flesje in zo’n ding te keilen en zullen het dan ook daarom pas daar weggooien. Dat maakt dat je elders veel minder rommel verspreid liggen hebt en dat het allergrootste deel in die blikvanger ligt. Bijkomend voordeel is dat het veel goedkoper wordt om alles op te ruimen. Je hoeft enkel de blikvanger af en toe te legen en wat er nog overblijft aan zwerfvuil in de buurt is véél sneller opgeruimd, waardoor de personeelskost die aan zwerfvuil verbonden is, ook significant slinkt.”
“Vergeet ook niet de goede invloed van sensibilisering”, vult Tim aan. “De inhoud van zo’n blikvanger maakt duidelijk hoeveel vuil er zonder de blikvanger in het milieu terecht zou zijn gekomen. Natuur- en milieubehoud wordt zo zichtbaar voor het publiek.”
Concreet zal Leefbaar Affligem op de gemeenteraad van september voorstellen om een aantal blikvangers te installeren op die plaatsen die volgens de gemeentelijke diensten het meeste zwerfvuil te verwerken krijgen. “Door er nu al mee naar buiten te komen geef ik mijn collega raadsleden de kans zich te informeren en ook aan de milieuraad om advies te geven zodat we geen tijd verliezen” besluit Veerle.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2011
Gerrit Achterland
Foto ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief