Buurtbewoners uit TERALFENE massaal tegen biogasinstallatie in DENDERLEEUW

C21

Buurtbewoners uit TERALFENE massaal tegen biogasinstallatie in DENDERLEEUW

Guy_uyttersprot_nieuw_2010_p200
Guy Uyttersprot (ep)

Bert De Roeck en Guy Uyttersprot van de N-VA-afdeling van Affligem dienen vandaag een collectief bezwaarschrift met 255 handtekeningen in bij het gemeentebestuur van Denderleeuw tegen de komst van een biovergistingsinstallatie op de site van het bedrijf Rendac in Denderleeuw. Het openbaar onderzoek loopt af op 20 januari.

De gecontacteerde inwoners die het bezwaarschrift onderschreven zijn hoofdzakelijk inwoners uit de deelgemeente Teralfene die rechtstreeks met de negatieve gevolgen van de biogasinstallatie zullen te maken krijgen.
Bert De Roeck en Gemeenteraadslid Guy Uyttersprot (N-VA) verzamelden de afgelopen weken maar liefst 255 handtekeningen om via een collectief bezwaarschrift protest aan te tekenen tegen de milieuvergunningsaanvraag en de stedenbouwkundige aanvraag die Rendac/Eco-Vion Belgium indienden voor de bouw van een biogasinstallatie. Zij willen tegen begin 2013 een grote biovergistingsinstallatie inplanten die voor de hele site groene stroom produceert uit slib en keukenresten. Het zou over een investering van 9 miljoen euro gaan.
Collectief bezwaarschrift
Het collectief bezwaarschrift stelt fundamentele vragen bij de nieuwe installaties op 6 verschillende vlakken: de voorziene locatie, de geurhinder, de geluidshinder, de veiligheid, het waterzuiveringsaspect en de noodzaak van dergelijke installatie.
'Wij zijn niet tegen het opwekken van groene energie, maar hier dient dit duidelijk als drogreden. We hebben het over de 3e grootste biogasinstallatie in Vlaanderen, die amper zoveel energie zal opleveren als één windmolen. De energiewinst zal niet opwegen tegen de wateroverlast, milieu-, verkeers-, geur- en lawaaihinder.
De locatie waar de installaties worden ingeplant, is volledig ingekleurd als winterbedding van de Dender, overstromingsgevoelig gebied.
Het restwater zal terechtkomen in de Dender, en zal mogelijk nog genoeg stikstoffen, zouten en zuren bevatten om op termijn het milieu ernstige schade te berokkenen. Het overtollige afvalwater dat men dagelijks in de Dender zal lozen, vormt een aanzienlijk gevaar voor wateroverlast voor de huizen in het lagergelegen Teralfene.
De reeds bestaande geurhinder zal zeker sterk toenemen, met alle gevolgen voor de omwonenden. Er bestaat eveneens een reëel risico op frequente, storende geluidshinder. Om de veiligheid, biogas is een licht ontvlambaar gas, van de omwonenden te garanderen dringen bijkomende maatregelen zich op. Ook de capaciteit van de huidige waterzuiveringsinstallatie is ruim onvoldoende. Elke dag wordt er bijkomend 300.000 liter vervuild water afgevoerd naar de waterzuiveringsinstallatie van Rendac. Wij vinden in het dossier geen gegevens over de capaciteit van de bestaande waterzuivering, die nu al voor geurhinder zorgt.
Nut en noodzaak
Ook de manier waarop het project werd aangevat, roept vragen op. 'Het stilzwijgen en de desinformatie rond de vergistinginstallatie toont duidelijk dat dit een stinkend potje is dat gesloten moet worden gehouden', menen Bert De Roeck en Guy Uyttersprot. 'Hoe meer wij ons inwerken in dit dossier, hoe meer argumenten wij tégen de komst van de installatie vinden.'
Vlaams Volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker diende ondertussen een reeks parlementaire vragen in bij bevoegd Vlaams Minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege om meer duidelijkheid te krijgen over het nut en de noodzaak van de inplanting van deze installatie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jan 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief