ESSENE kiest voor een volwaardige brug over de E40

C21

ESSENE kiest voor een volwaardige brug over de E40

Editiepajot_affligem_essene_brug_onderbroken_foto_gerrit_achterland
Foto © Gerrit Achterland
 

Als het van de inwoners van Essene afhangt, moet de brug over de E40 aan de Lombeekstraat in zijn oorspronkelijke staat teruggebouwd worden. Uit de resultaten van de rondvraag die werd gehouden door de lokale N-VA-afdeling van Affligem blijkt dat 91 % van de buurtbewoners kiezen voor een volwaardige brug. 3 % kiest voor de alternatieve fiets- en voetgangersbrug, minder dan 1% van de ondervraagden wil helemaal geen brug en 5 % had geen mening. In totaal namen ruim 250 inwoners uit de woonzone in de buurt van de brug deel aan de bevraging. Bij diegenen die niet thuis waren liet N-VA een strooibriefje achter in de brievenbus.

Uit onze rondvraag blijkt dat meer dan 90% van de bevolking van Essene kiest voor een volwaardige brug met 2 baanvakken en voetpaden, kortom zoals de vroegere situatie.
We kregen eveneens veel opmerkingen over de zeer slechte staat van dit gedeelte van de Lombeekstraat, de meeste inwoners vragen dan ook dat deze weg samen met de brug wordt vernieuwd. Bij het vernieuwen van dit gedeelte kan men dan zorgen voor een veilig fietspad (zoals bv. in de Affligemdreef). Een fietspad op de nieuwe brug zou ook enkel zinvol zijn indien deze verlenging richting Meerstraat (Sint-Katherina Lombeek) er komt, zoniet creëert men eerder een onveilige invoegsituatie voor de fietsers.
Eerder suggereerde het Agentschap Wegen en Verkeer om in de Lombeekstraat “slechts” in een voetgangers-en fietsersbrug te voorzien over de E40. Een alternatief voorstel wat ook het College van Burgemeester en Schepenen initieel genegen was.
Intussen is het voor AWV niet mogelijk om een exacte kostprijs voor de beide varianten te bepalen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA). “In overleg met de gemeente zal een concreet ontwerp opgemaakt worden met bijbehorende kostenraming. Aangezien er nog heel wat variabelen zijn, is een accurate kostprijsberekening nog niet mogelijk” aldus de Minister.
Verder meldde de Minister nog dat slechts een deel van de som van alle gemaakte kosten wordt gerecupereerd via de verzekering van de schadeverwekker omdat ook de slijtage van het kunstwerk in rekening wordt gebracht.
Demesmaeker vroeg verder nog aan de Minister of er onderzoek werd verricht naar wat de mogelijke impact op het lokaal verkeer zou zijn wanneer de brug zou vervangen worden door een fietsersbrug.
De Minister antwoordde dat er geen specifiek onderzoek beschikbaar is maar dat aan de gemeente werd gevraagd deze situatie te bekijken en haar standpunt aan het Agentschap Wegen en Verkeer te bezorgen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief