De mooiste passiemuziek in TERALFENE

C21

De mooiste passiemuziek in TERALFENE

Davidsfonds_2013_p200

Nu we met rasse schreden het krokusverlof tegemoet gaan en dus ook de Goede Week in het vizier komt wil het Davidsfonds, afdeling Teralfene, ieder cultuurminnend individu wat dieper kennis laten maken met de passiemuziek. Daarom wordt hierover een voordracht georganiseerd op donderdag 14 februari om 20 uur stipt in de Parochiezaal van Teralfene.

De voordracht draagt de titel "de mooiste passiemuziek" mee en wordt uiteen gezet door Jef Anas.
De Mattheus- en Johannespassie van Bach zijn u wellicht bekend, maar het gamma aan passiemuziek is veel ruimer. Al van in de 5de eeuw zingt men tijdens de Goede Week de lijdensverhalen uit de Bijbel. Oorspronkelijk werd de muziek eenstemmig gezongen maar rond de 10de eeuw werden de rollen Christus, de verteller, het volk en anderen verdeeld over verschillende zangers en groepen zangers waarbij de koraalpassie ontstaat. Wanneer rond 1500 de polyfone muziek opkomt, wordt ook de passiemuziek aangepast, wat in de motetpassie resulteert. In de 17de en 18de eeuw schrijven Bach en Telemann hun bekende oratoriumpassies, met schitterende zangpartijen en een prominente rol voor 'hoofdrolspelers' en orkestratie.
Jef Anas, musicus, muziekpedagoog, musicoloog, is als docent muziekgeschiedenis werkzaam aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij is organist, koordirigent en los medewerker bij Klara. Hij geeft lezingen en schrijft regelmatig bijdragen voor tijdschriften over componisten en andere muzikale onderwerpen. Hij deelt zijn passie voor passies met u en geeft helder muziekhistorisch overzicht.
Met vriendelijke cultuurgroeten,
Het Davidsfondsbestuur afdeling Teralfene.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2013
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief