AFFLIGEM / LIEDEKERKE – Deputatie weigert vergunning voor vergistingsinstallatie in Denderleeuw

C21

AFFLIGEM / LIEDEKERKE – Deputatie weigert vergunning voor vergistingsinstallatie in Denderleeuw

Leen_steenhoudt_2013_p200
Leen Steenhoudt (ep)

Wacostad staat voor 'Waakcomité voor een stankvrij en rein Affligem, Denderleeuw en Liedekerke'. Wacostad klaagt al sinds jaar en dag de stankhinder aan die afkomstig is van het vilbeluik Rendac.

De bestendige deputatie van Oost-Vlaanderen heeft op 7 februari 2013 de milieuvergunning aan Eco-Vion nv geweigerd voor het exploiteren van een industriële vergistinginstallatie in Denderleeuw. Uit het advies van de Provinciale Milieuvergunningscommissie van 27 november 2012 blijkt dat de geurstudie van VITO uit 2012 de beslissing tot weigering heeft beïnvloed.
In deze studie wordt onder meer voorgesteld om de ergste stank van het vilbeluik Rendac niet meer naar de biofilters te sturen, maar deze te laten naverbranden. Maar Rendac kon niet garanderen dat deze "hoogbelaste geurstromen" wel optimaal kunnen verbrand worden. Rendac kan haar goede intenties en mooie beloftes om stankhinder te vermijden voortreffelijk verwoorden, maar wat werkelijk telt is dat het aanvaardbaarheidscriterium voor de stank in woonbuurten nooit meer wordt overschreden.
Wacostad verwelkomt de verstandige beslissing van de deputatie om de vergunning voor een vergistingsinstallatie in Denderleeuw te weigeren. Vergisting van afval past immers niet tussen de sterk verstedelijkte en bijzonder hindergevoelige woonomgevingen van Teralfene en Denderleeuw. Nadat dit bedrijf reeds in maart 2012 een eerdere vergunningsaanvraag introk, blijkt nu dat de tweede aanvraag niet wordt ingewilligd. Wacostad hoopt dat Eco-Vion en Rendac hun plannen zullen opgeven om in Denderleeuw 100.000 ton afval per jaar te vergisten.     
Wacostad heeft op 6 februari 2013 vernomen dat er, tussen april 2012 en november 2012, bij metingen van de uitstoot door de verbrandingsinstallaties van Rendac 10 keer een overschrijding werd vastgesteld van de grenswaarde voor SO2. SO2 is zwaveldioxide. Rendac heeft teveel zwaveldioxine uitgestoten door onvoldoende uitwassing van de zwavelhoudende componenten uit de niet condenseerbare gassen. Rendac heeft dit probleem recentelijk verholpen door de werking van de gaswasser te optimaliseren.
Indien de Europese norm (350 µg/m³ in 1 uur of 125 µg/m³ in 24 uur) wordt overschreden, is het omwille van de luchtverontreiniging aan te bevelen de buitenhuisactiviteiten te beperken. Over de nadelige effecten van zwaveldioxide leest u meer door te klikken op volgende link: http://www.mmk.be/vrij.cfm?Id=379
Wacostad wijst er op dat er meer dan 2000 gezinnen in de onmiddellijke omgeving van Rendac wonen. De buurtbewoners werden vorig jaar niet geïnformeerd op het ogenblik dat uit de metingen bleek dat de grenswaarde voor SO2 was overschreden. Wacostad klaagt het gebrek aan transparantie aan. De informatie over het overschrijden van de grenswaarde voor zwaveldioxide is laattijdig en eerder toevallig aan het licht gekomen. Dit is niet positief voor de omwonenden, die in de voorbije jaren reeds zo zwaar werden gehinderd door de stank afkomstig van dit bedrijf.
Meer informatie: Woordvoerster Wacostad
Leen Steenhoudt, Eikenlaan 14, 1790 Affligem
Tel: (0473) 63.89.80 Mail:
leen.steenhoudt@telenet.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 feb 2013
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief