AFFLIGEM - Shinbukan Dojo Belgium op de goede weg

C21

AFFLIGEM - Shinbukan Dojo Belgium op de goede weg

Editiepajot_affligem_shinbukan_dojo_belgium_foto_jacky_delcour__1_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_affligem_shinbukan_dojo_belgium_foto_jacky_delcour
Foto © Jacky Delcour
Editiepajot_affligem_shinbukan_dojo_belgium_foto_jacky_delcour__2_
Foto © Jacky Delcour
 

Tijdens de Zestiende Belgische Kampioenschappen Iaido (Japans zwaardvechten) in Ninove viel Shinbukan Dojo Belgium uit Affligem alweer in de prijzen. Na het succes van het internationale toernooi in Utrecht op de Ishido Cup met goud en brons was het ook deze keer prijs. Bij de derde dans behaalde dojoleider Tom De Boom na een spannende finale een zilveren medaille en de titel van vice-Belgisch kampioen. Assistent lesgever Ivan Vijverman behaalde dan weer een zilveren medaille jodo (Japans stokvechten) op het sterk bezette internationaal tornooi van Villingen in Duitsland. Daarbovenop zijn beiden door hun regelmaat van prestaties in de preselecties in het Belgisch team om ons land te vertegenwoordigen op de volgende Europese kampioenschappen. Sport in Affligem leeft!

Coach Valérie Croeckaert gaf graag wat meer uitleg. “Oosterse gevechtsporten zijn nog altijd in. Naast de eerder traditionele verdedigingsporten zoals judo en karate wordt een uitgelezen waaier aan ware krijgssporten voor het brede publiek toegankelijk gemaakt. Shinbukan Dojo Belgium is een dojo in Affligem waar men Iaido en Jodo kan beoefenen. Iaido is de kunst van het Japanse zwaard, de katana, het legendarische wapen van de heldhaftige samurai. Voor japanners is er geen eerbiedwaardiger wapen dat beter de bushido, de riddermoraal van de samurai symboliseert. Geen ander wapen is nauwer met de geschiedenis, traditie en cultuur van het land verbonden. Iaido is eerst als een zwaardmethode begonnen, maar het doel van iaido is in de eerste plaats een mentale training en daarmee samengaand lichamelijke training en training van de technieken. De oefenvormen in iaido behandelen situaties waar plots het zwaard nodig is, zoals ter verdediging tegen een onverwachte aanval. Verschillende technieken worden aangeleerd waarbij het zwaard getrokken wordt op zo’n manier dat er direct mee geslagen of afgeweerd kan worden. Nadat de aanvallers uitgeschakeld zijn, wordt het bloed van het zwaard geschud, en het zwaard gaat terug in de schede. Dit moet gebeuren zonder openingen voor een aanval te laten, en met de volle aandacht gericht op de gevallen tegenstander.”
Jodo, de kunst om met de stok het zwaard te verslaan wordt beoefend met een ronde houten stok van 128 cm lengte. De jo kan gebruikt worden om mee te slaan, te vegen of om mee te steken. In tegenstelling met een zwaard dat slechts één punt heeft, kunnen beide uiteinden van de jo worden gebruikt en kunnen de afstanden variëren volgens de grip op de Jo. Door de snelheid en de aanpasbare afstand is de jo een machtig wapen in de handen van een geoefend meester. Jodo wordt beoefend per twee waarbij de één het zwaard hanteert en de ander de Jo. Er wordt geoefend zonder bescherming wat betekent dat men zich moet concentreren op het niet verwonden van de partner
Voor meer inlichtingen http://www.shinbukan.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jun 2013
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief