De politiezone TARL en de gemeente AFFLIGEM maken het oprichten van een BIN mogelijk
Het gemeentebestuur heeft onder leiding van de burgemeester in samenwerking met de politie het voorbereidende werk achter de rug tot ondersteuning van een BIN. Een BIN heeft als doel het veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle aan te scherpen en aan preventie te doen.
Binnen een buurtinformatienetwerk is er een permanente informatie-uitwisseling tussen burgers en politie in een bepaalde buurt door het verspreiden van preventieve tips met de nadruk op het verspreiden van nuttige operationele informatie afgestemd op de specifieke noden en behoeften van betrokken burgers.
In een BIN wordt een coördinator aangeduid die fungeert als aanspreekpunt en leider binnen dat bepaald BIN. Die coördinator is een burger die deel uitmaakt van de gemeenschap waarbinnen dat BIN wordt opgestart en krijgt van hen de goedkeuring.
De politie fungeert als informatieverstrekker, verzorgt de communicatie met ander actoren, evalueert en volgt op.
De gemeente zorgt voor een ambtenaar als aanspreekpunt per deelgemeente. Zij volgt ook de werkzaamheden van het BIN op binnen het kader van het gemeentelijk veiligheidsoverleg.
Deze drie deelnemers – burgers, politie en gemeentebestuur- ondertekenen een protocol dat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden afbakent.
Inwoners uit de deelgemeente Essene nemen als eerste het initiatief om een BIN op te richten.
Een eerste coördinatievergadering heeft plaats op 24/06 onder voorzitterschap van de burgemeester. Deze coördinatievergadering brengt de verantwoordelijke het CIC (dienst 101) Leuven, de wijkpolitie, gemeente en stuurgroep van de buurt samen om het wettelijk kader te bepalen waarbinnen men actief kan zijn.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 11 okt 2024
MARC SLUYS | 08 okt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures