AFFLIGEM - kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck steekt de handen uit de mouwen voor reuma.
HAND IN HAND, SAMEN TEGEN REUMA - Het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek (www.fwro.be), één van de belangrijkste medisch wetenschappelijke fondsen beheerd door de Koning Boudewijnstichting, onderneemt in 2013/2014 een ambitieus sensibilisatie en fondsenwerving campagne met als apotheose een lente offensief met de verdeling van een record aantal van 1.000.000 chocolaatjes doorheen de 10 Belgische provincies.. Wie anders dan Marc Sluszny, een man zonder vrees en houder van heel wat records in talloze disciplines (www.marcsluszny.com) zou de ambassadeurschap van dit wervend project kunnen belichamen. Hij laat zich omringen door een hele reeks bekende Belgen die mee het peterschap aanvaard hebben (Vital Borkelmans, Marc Herremans, Kamagurka, Natalia, Gella Vandecaveye, Marieke Vervoort).
Meer dan 30 hedendaagse kunstenaars waaronder Patrick Van Craenenbroeck uit Affligem hebben een werk ontworpen of schenken één of meerdere werken ten voordele van het wetenschappelijk onderzoek in de reumatologie teneinde de levenskwaliteit van de vele patiënten die lijden aan chronische reumatische aandoeningen te verbeteren. "Af en toe voel ik wat pijn in rug en spieren, door overbelasting. Dat legt dan een rem op mijn creatieve activiteiten. Maar dit is van voorbijgaande aard. GELUKKIG MAAR! Het moet verschrikkelijk zijn om dagelijks tegen reumatische pijnen te moeten worstelen. Heb ik gemerkt in mijn nabije omgeving. Maar zo zijn er velen, ook kinderen. Onvoorstelbaar. Daarom mijn medewerking aan dit mens-waardig initiatief." De gemeente met de hoogste score per inwoner of vereniging die het meeste geld kan verzamelen zal beloond worden met een award gerealiseerd door Patrick Van Craenenbroeck!
www.patrickvancraenenbroeck.be
1 kind op 1.000 lijdt aan kinderreuma. 1 op de 5 Belgen kampt met reumatische klachten.
Een op de vijf Belgen heeft reumatische klachten en 5 procent van de bevolking is op ernstige, chronische wijze functioneel beperkt door een reumatische aandoening. Zowat 80.000 Belgen lijden aan reumatoïde artritis, van wie 75 procent jonge vrouwen, en 150.000 Belgen lijden aan artritis. Dat meldt het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek (FWRO) vrijdag.
.Chronische inflammatoire reumatische aandoeningen hebben met elkaar gemeen dat er iets fout loopt in het afweersysteem, waarbij afweerstoffen of antilichamen zich niet alleen gaan vormen tegen indringers, zoals bacteriën of virussen, maar ook tegen lichaamseigen bestanddelen. Het gaat dan vooral om de synovia, die de binnenbekleding vormen van de gewrichten en door ontstekingsfenomenen abnormaal veel gewrichtsvocht gaan produceren, met als gevolg zwellingen, bewegingsbeperkingen en aantasting van kraakbeen en bot.
"Meer onderzoek"
Het FWRO hamert daarom op het belang van wetenschappelijk onderzoek. Zo konden er rond de milleniumwissel biologische agentia (werkzame middelen) op de markt komen die rechtstreeks aangrijpen op de mechanismen die de ontsteking onderhouden. Deze middelen hebben de levenskwaliteit van veel patiënten fors verbeterd. Er zijn bovendien heel wat andere nieuwe producten op komst, ook voor andere systeemziekten die heel moeilijk te behandelen zijn, zoals Lupus, Sclerodermie en de levensbedreigende vasculitiden (ontsteking van de bloedvaten).