In AFFLIGEM startten onlangs 18 koppels aan een traject ‘samen inburgeren’
In Affligem startten onlangs 18 koppels aan een traject ‘samen inburgeren’. In dit project nemen Affligemnaren een ‘nieuwe inwoner’ gedurende een aantal maand op sleeptouw doorheen de gemeente. Samen bezoeken zij bijvoorbeeld de bib, maken een wandeling, gaan naar de boerenmarkt, het concert van de fanfare of Affligem Kermist,… Het belangrijkste doel is nieuwe inwoners vertrouwd te maken met de gemeente, haar inwoners en haar aanbod en vooral ook: kansen bieden Nederlands te oefenen.
- Een inburgeraar en een inburgeringscoach ontmoeten elkaar minstens tweewekelijks om samen iets te doen.
- De tweewekelijkse ontmoetingen vinden plaats in een vooraf bepaalde periode van minimum zes en maximum twaalf maanden.
- Een inburgeringscoach is iemand die ‘thuis’ is in de lokale samenleving en goed Nederlands spreekt. Hij ondersteunt de inburgeraar om zijn inburgeringsproces vlotter te laten verlopen.
- De inburgeraar en de inburgeringscoach engageren zich beiden vrijwillig en onbezoldigd.
- Duo’s ontmoeten en leren van elkaar in een informele sfeer.
- Tijdens de ontmoetingen heeft de inburgeraar de kans om zijn Nederlands te oefenen.
- Inburgeraars die willen deelnemen, moeten zich kunnen uitdrukken in het Nederlands. Een primair inburgeringstraject of taallessen volgen of gevolgd hebben, vormt geen voorwaarde om te kunnen deelnemen. Er stellen zich ook geen eisen betreffende het minimum of maximum aantal jaren dat een inburgeraar al in Vlaanderen verblijft.
- Samen Inburgeren kan de Nederlandse lessen voor anderstaligen en de inburgeringstrajecten die de onthaalbureaus organiseren, aanvullen, maar kan er net zo goed los van staan. Het initiatief is ook complementair met bestaande groepsinitiatieven zoals conversatiegroepen.
- Wie Samen Inburgeren lokaal organiseert, heeft de vrijheid het model aan te passen op maat van de plaatselijke situatie en noden.
- Een lokaal initiatief Samen Inburgeren beoogt betrokkenheid van het lokale bestuur.
- Samen Inburgeren is politiek, religieus en ideologisch neutraal en streeft geen winst na voor de initiatiefnemers of deelnemers.
Waarom is er behoefte aan Samen Inburgeren?
Er is een maatschappelijke behoefte om van inburgering en integratie een gedeelde verantwoordelijkheid te maken voor alle inwoners van Vlaanderen en Brussel. Samen inburgeren is hiervoor een nieuwe methodiek die een beroep doet op de persoonlijke betrokkenheid van mensen.
Er is ook een behoefte van individuele inburgeraars en Vlamingen om elkaar te leren kennen, via sociale en niet formele contacten, op een flexibele manier.
- Vlamingen willen graag meer contacten met inburgeraars maar weten niet hoe dit te doen.
- Vlamingen die interesse hebben in andere culturen zien Samen Inburgeren een beetje als reizen in eigen land.
Inburgeraars hebben vaak weinig mogelijkheden om Nederlands te spreken en te oefenen omdat ze in een anderstalig milieu verkeren. De behoefte om met iemand
- Nederlands te spreken en te oefenen is vaak de directe aanleiding om deel te nemen aan Samen Inburgeren.
- Inburgeraars hebben nood aan informatie:
- op maat
- in eenvoudig Nederlands
- op een tempo dat men kan volgen.
- over rechten en plichten in de samenleving
- over dagelijkse gewoonten en gebruiken
- over de diensten en voorzieningen in de gemeente
Via Samen Inburgeren krijgt dit een meer persoonlijke en lokale invulling en is het niet langer enkel een zaak van professionele dienstverleners.