AFFLIGEM - Eindelijk oplossing voor kruispunt Kerkstraat/Oudebaan
Volgende dinsdag, 15 december, zal de gemeenteraad de ‘voorrang van rechts’-regeling op het kruispunt van de Kerkstraat en de Oudebaan afschaffen. Wie de Oudebaan uitrijdt, zal moeten voorrang verlenen aan wie in de Kerkstraat rijdt.
Meestal gebeurt zo’n aanpassing op voorstel van de politie en wordt na de beslissing het kruispunt aangepast. Nu is de beslissing grotendeels een formalisering van de bestaande toestand en het eindpunt van een ware kruistocht van oppositieraadslid Stijn Stassijns (Affligem.nu), die de kwestie tot 4 maal toe heeft moeten voorleggen aan de burgemeester alvorens er actie ondernomen werd. Uiteindelijk heeft secretaris Juliaan Van Ginderdeuren de situatie ontmijnd door zelf de nodige opzoekingen te doen.
Stijn Stassijns: “Op 21 april vroeg ik voor het eerst aan de burgemeester hoe het kwam dat er signalisatie geplaatst was aan de Oudebaan (een omgekeerde rode driehoek en zogenaamde haaientanden op het wegdek) zonder dat er een reglement was besproken tijdens de gemeenteraad. Ik werd met een spreekwoordelijk kluitje in het riet gestuurd: hij ging het laten opzoeken door de politie. In juni kwam ik, bij gebrek aan antwoord, terug op de zaak. Er werd verwezen naar het antwoord in april (dat nietszeggend was) en men ging mij opnieuw een antwoord bezorgen.
Na opnieuw enkele maanden zonder antwoord kwam ik in oktober terug op de zaak. De burgemeester antwoordde dat hij zich niet kon voorstellen dat er zomaar borden geplaatst worden maar dat hij de vraag voor de derde of de vierde keer zou voorleggen aan de politie. Nog steeds zonder antwoord kwam ik in november nog eens terug op de zaak (door een lijst van de kruispunten te vragen waar de voorrang van rechts niet geldt) en na opnieuw een nietszeggend antwoord van de burgemeester zei de gemeentesecretaris ten einde raad dat hij de zaak zou onderzoeken.”
Het resultaat van dat onderzoek, dat slechts enkele dagen duurde, was dat er nooit een reglement geweest is. Dat betekent dus dat er verkeersborden staan zonder dat er ooit een wettelijk kader voor geweest is en dat er gedurende maanden rechtsonzekerheid geweest is op het bewuste kruispunt. Bij ongevallen zou de gemeente aansprakelijk kunnen gesteld worden en zou de gemeenschap moeten opdraaien voor de kosten.
“Er zijn daarbij 3 dingen die voor mij niet door de beugel kunnen,” aldus Stassijns. “De politie nam mijn vraag (althans volgens de burgemeester) niet ernstig, de burgemeester zelf reageerde buiten alle proportie, wilde eigenlijk niet antwoorden op de vraag en vond het nodig mij af te schilderen als een soort dwangmatig vragensteller en – het belangrijkste – de gemeenschap heeft maanden langer dan nodig het risico gelopen de kosten van eventuele ongevallen te moeten betalen. Roekeloos bestuur noem ik dat.”
Na de goedkeuring dinsdag zal de rest van de signalisatie (die in de Kerkstraat) geplaatst worden. Over de grond van de zaak is Affligem.nu het eens met de afschaffing van de voorrang. Hoewel dat heel selectief dient te gebeuren, is het voor dit specifieke kruispunt, zo dicht bij de N9 en met slechte zichtbaarheid van het verkeer dat van rechts zou komen, een terechte beslissing.