Voordracht: Hoe heeft AFFLIGEM de groote oorlog beleefd
Het Davidsfonds Teralfene blijft ook tijdens het werkjaar 2015-2016 de groote oorlog herdenken naar aanleiding van het feit dat het 100 jaar geleden is dat de gruwel plaats vond. Hoe Affligem, de toenmalige gemeenten Essene, Hekelgem en Teralphene deze oorlog hebben beleefd wordt ons verteld door historicus Jaak Ockeley.
Deze voordracht heeft plaats op donderdag 3 maart om 20u00 in de parochiezaal van Teralfene (Balleistraat 20).
Een maand na de moord op de Oostenrijkse kroonprins in Sarajevo brak de Eerste Wereldoorlog uit. Op 4 augustus 1914 overschreed het Duitse Maasleger de Belgische grens en veertien dagen later stonden ze al in Brabant.
Op 20 augustus 1914 waren ze in Brussel, de volgende dag in Asse en de dag nadien op 22 augustus 1914 in Hekelgem en Teralfene. De doortocht duurde “van 9 uren tot 5 uren namiddag” schrijft pastoor Willems van Hekelgem. De pastoor van Liedekerke noteerde dat het ging om “duizenden mannen, meest wagens en peerdenvolk. Ze kwamen van Teralphene en gingen Vlaanderen in, langs het gehucht Huysegem in de gemeente Denderleeuw”.
De eerste dagen van de bezetting gedroegen de Duitsers zich redelijk menselijk. “Vol fierheid trokken zij door het dorp, doch onthielden zich van plunderingen, brandstichtingen of moordtonelen”.
Zo begint het verhaal van Jaak Ockeley over ons dorp in de Eerste Wereldoorlog.
Jaak Ockeley is doctor in de letteren en wijsbegeerte. Hij was 40 jaar lang werkzaam in het onderwijs, o.a. aan de Erasushogeschool Brussel, KUL en KUB. Hij is sinds 1997 voorzitter van Eigen Schoon en De Brabander en vanaf 2009 ook van de Heemkring Ascania (Asse). Hij schreef al meer dan 500 bijdragen in diverse tijdschriften. In samenwerking met de werkgroep Groote Oorlog Affligem.