TARL- Politiecontroles op rijden onder invloed en op afleiding aan het stuur in Vlaams-Brabant

C21

TARL- Politiecontroles op rijden onder invloed en op afleiding aan het stuur in Vlaams-Brabant

2012-10--25_interventievoertuig_007
 

In september controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant, waaronder de politiezone Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke, extra op rijden onder invloed en afleiding aan het stuur. Deze controles maken deel uit van het Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur. Hiermee wil de provinciale overheid samen met de lokale en federale politiediensten en de justitiële overheden een verdere daling van het aantal verkeersongevallen realiseren. 

 

Controles op rijden onder invloed blijven nog steeds nodig om het doel van minder verkeersslachtoffers te bereiken. In een op tien verkeersongevallen met zwaargewonden of doden die in Vlaams-Brabant gebeurden in 2017 reed de chauffeur onder invloed van alcohol.

 

In september controleren de politiediensten ook op afleiding aan het stuur. Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer. Bedienen van gsm of tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer: als je belt tijdens het rijden, loop je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken.

 

Bellen, sms’en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. Hierdoor heeft de chauffeur minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand. 

 

Voor een veilige rit volstaat het enkele eenvoudige handelingen uit te voeren:

  • de gsm of tablet uit het gezichtsveld en buiten handbereik leggen bijvoorbeeld in het handschoenenkastje
  • de app voor veilig rijden downloaden, hiermee blokkeer je de gsm geheel of gedeeltelijk tijdens het rijden
  • laat je niet verleiden om in de file toch de gsm of tablet te gebruiken 
  • schakel op gsm of tablet (via de specifieke app) de modus ‘auto’ in vóór het vertrek zodat je niet wordt gestoord tijdens het rijden

Rijden met een gsm of tablet in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden in ons land. Doe je het toch, dan riskeer je een geldelijke sanctie vanwege de overheid tot zelfs 2.000 euro. Ook kan de rechter  het verval van het recht tot sturen (rijverbod) uitspreken.

 

In Vlaams-Brabant gebeurden in 2017 in totaal 3.052 verkeersongevallen met lichamelijk letsel.  In totaal vielen er 3.932 slachtoffers onder wie 40 verkeersdoden. 

 

Meer informatie: www.gouverneurvlaamsbrabant.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief