AFFLIGEM - Op 18 mei Zjollekesdag in Teralfene

C21

AFFLIGEM - Op 18 mei Zjollekesdag in Teralfene

2019-05-18_zjollekesdag_in_teralfene__9_ab
 

Teralfene schrijft geschiedenis op 18 mei met aanvang om 18 uur en openbare verkoop om 20 uur onder de hamerslag van notaris Tim Herzeel. 

 

Zij, het meisje op de wereldbol, het Zjolleken en is 65 cm in de hoogte en 35 cm in oogbreedte. 

 

Zij, het meisje wordt enkel in Teralfene en nergens anders in de wereld met de naam Zjolleken aangesproken. 

 

Zij,het meisje, werd voor het eerst na de Boerenkrijg van 1798 in Teralfense contreien door verdwaald Franse soldaten aangesproken als 'ma Jolie', waardoor het woord zich verbasterde in Teralfene en alle jonge en ongehuwde meisje als 'menne Zjolle’ werden toegeroepen.


De plaatselijke kunstenaar Frank van Alfene, ook geestelijke vader en oprichter van de Teralfense Zotskapfieësten, vond de tijd rijp om dit begrip en woordgebruik als een geschiedkundig feit voor eeuwig en altijd te laten doorleven en zodoende op termijn dit gegeven als cultureel erfgoed te laten erkennen. 

 

Dertig jaar geleden creëerden Van Craenenbroeck en van Alfene samen het ‘zotskapsbeeld’ , dat tot een begrip is uitgegroeid in het volkse van de Teralfense kermis.

 

Ook nu smolt hun geest samen. De internationaal gerenommeerde beeldende kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck creëerde een zjollekesbeeld dat alle diepgang en karakteristieke elementen bezit van een Van Craenenbroeck. Voor Frank van Alfene was een zittend Zjolleken op een wereldbol nodig om de symboliek een wereldproportie te geven, het unieke te weerspiegelen en op deze wijze het beeld te laten uitgroeien tot een symboliek van feminisme.

 

 Het beeld geboren uit gebakken klei heeft zijn definitieve inkleuring en zal men kunnen bewonderen  en aankopen op de openbare verkoop van 18 mei. Het is zeer duidelijk dat het Zjolleken een verpersoonlijking is van het werk van P. Van Craenenbroeck, waar versteende expressie en oerkracht heel kenmerkend zijn. 

 

Toen van Alfene over zijn idee sprak in de kunstwereld, waren meerdere kunstenaars kandidaat om aan het ontwerp mee te werken, wat duidt op het belang en het respect dat er uitgaat binnen de kunst voor dit nieuwe project met een geschiedkundige insteek.

 

Patrick Van Craenenbroeck zal de eerste 7 Zjollekes vorm geven, nl. van 2019 tot 2025, waarna het de bedoeling is om via een ontwerpwedstrijd een ander nationaal of internationaal kunstenaar de volgende reeks van 7 te laten ontwerpen, maar telkens blijven de Zjollekes zitten, staan, dansen, lopen, springen of liggen op de wereldbol.

 

De bezitters van een dergelijk Zjolleken zullen zich hun aankoop nooit beklagen, gezien hun investering een wereldbegrip in wording is. 

 

Ook een belangrijk element is dat met deze organisatie van de eerste Zjollekesdag en de verkoop van het beeldhouwwerk een  Zjollekesfonds, vzw, wordt opgericht en dit zal  een bijdrage zal leveren aan het project ‘Huize Bellewei’, waarbinnen kunstenaars zowel volwassen anders-validen als elk andere vorm uit de sector geestelijke gezondheidszorg creatief begeleiden. Het Zjollekesfonds zal aan verdere generaties worden doorgegeven zodat de sociale doelgesteldheid, filosofie en ook de beeldcreatie voor de eeuwigheid zich zal vestigen in het hart van nog vele nieuwe Teralfense generaties, aldus Frank van Alfene.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief