AFFLIGEM - Geluidskrachten en trillingen UPDATE
UPDATE
Zoals eerder gemeld is er nog voor het weekend op aangeven van het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) een universitaire dienst gecontacteerd met het verzoek om indien nodig metingen uit te voeren naar trillingen en akoestiek in de ondergrond. Het bedrijf Rendac heeft ondertussen zelf een bureau opdracht gegeven om de nodige metingen uit te voeren. Hieruit blijkt dat, naar alle waarschijnlijkheid, de trillingen en de akoestische overlast te wijten zijn aan het uitvallen van 2 motoren van de vergistingsinstallatie van Rendac. Hierdoor takt men af op 1 fakkel waardoor er een lage frequentie ontstaat. Die frequentie geeft de trilling en het irritante gezoem. Rendac zal over de resultaten van de metingen een overleg hebben met het gemeentebestuur dat op haar beurt al dan niet zal beslissen om een samenwerking aan te gaan met de betrokken universiteit. Rendac heeft ondertussen de nodige aanpassingen gedaan waardoor er geen 2 motoren tegelijkertijd kunnen uitvallen. Tussen Rendac en de gemeente Affligem is er een heel open communicatie. Beiden streven ernaar om het ongemak voor de inwoners van Teralfene zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Ik wens het VITO, Rendac, de KUL Leuven, de leden van het schepencollege met de diensten Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening te bedanken om alles in het werk te stellen om snel naar een oorzaak en de oplossing te zoeken. De inwoners van de deelgemeente Teralfene hoeven zich geen zorgen te maken. De gemeente zal, telkens wanneer er verder relevant nieuws zou zijn, communiceren.
In de woonkern Teralfene ondervinden een aantal inwoners in het gebied tussen de spoorwegbedding en de J.B. Callebautstraat de afgelopen periode trillingen en irritant gezoem uit de ondergrond.
Op de sociale media en in de pers worden over de oorzaak van dit fenomeen nogal wat gissingen gedaan.
Zo wijst men als mogelijke oorzaak in de richting van Rendac als gevolg van de tijdelijke vervanging van de vergistingsinstallatie, of naar het stabiliteitsonderzoek van de spoorwegbedding door Infrabel, of naar de waterhuishouding in de ondergrondse kleilaag als gevolg van de recente droogteperiode. Voor geen van de drie mogelijke oorzaken heeft men wetenschappelijke zekerheid.
Walter De Donder, burgemeester van Affligem, nam hieromtrent contact op met het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). Deze instelling zal nog voor het weekend trachten uit te zoeken welke universiteit ter plaatse de nodige metingen kan uitvoeren om met zekerheid een oorzaak te kunnen bepalen.
Van zodra hierover duidelijkheid zal een onderbouwde communicatie volgen.
De inwoners hoeven zich in eerste instantie geen zorgen te maken.