AFFLIGEM - Oudste foto van de streek blijkt heus avonturier te tonen
Tim t' Kint, heemkundige uit Affligem, publiceerde eerder al een boek met daarin de oudste foto's van Affligem. Hij weet dus één en ander over oude foto's van zijn streek.
Wat hij toen ook al wist, was dat er ooit een foto genomen was in 1869 van een dorpsgenoot en dat die foto allicht nog ergens te vinden moest zijn bij verzamelaars: een foto van Theofiel Meersman, een gewone jongen uit Hekelgem, zoon van de uitbaters van café "Het Bijl". Dat zou dan ook meteen de oudste foto van Affligem (en de streek) zijn. Maar de foto zelf werd nooit gevonden en stond dus niet in zijn boek.
Dat een gewone jongen in 1869 op de foto kon, was zeer ongewoon. Fotografie was toen nog een heel recente uitvinding en enkel belangrijke mensen lieten een foto van zichzelf nemen.
Nu was Theofiel wel een belangrijk persoon: hij was namelijk gedurende anderhalf jaar Pauselijk Zoeaaf in Rome!
In 1869 was hij via een recruteringsbureau in Brussel in dienst gegaan bij de Pauselijke Zoeaven - een soort internationale legereenheid waar katholieke jongens dienst namen om te gaan vechten voor het behoud van de Pauselijke Staat. Vaticaanstad is alles wat daar nog van rest nu, maar ze was in die periode tot 3 keer de omvang van Vlaanderen.
Jarenlang zocht Tim samen met de intussen overleden Leo De Ryck naar die ene foto, het was één van hun gedeelde projecten.
Eén keer hadden ze bijna prijs, toen een verzamelaar bevestigde de foto te hebben. Tim mocht de foto komen bekijken en kopiëren, maar de verzamelaar stierf onvoorzien en de erfgenamen hadden "alle papieren" op het bureau gewoon weggegooid.
Een goed jaar geleden echter, dook een exemplaar van de foto op bij Affligemnaar én heemkundige Raymond Van Geite, die hem op een rommelmarkt op de kop kon tikken.
Dat werd de start van een intensieve periode van research waarbij Tim veel meer informatie over de Affligemse Pauselijke Zoeaaf kon terugvinden dan hij gedacht had.
Niet alleen bleek hij in staat om Theofiel tijdens de gevechten in Rome vrijwel van uur tot uur te kunnen volgen, er bleek zelfs een film gemaakt te zijn in Italië in 1905 waar een aantal scènes in zitten die Theofiel echt beleefd heeft - je ziet als het ware wat hij heeft gezien en beleefd tijdens de gevechten van 1870 te Rome.
Het hele verhaal van Theofiel, de man op de oudste foto van Affligem én eigenlijk ook van de hele regio, staat nu op www.oorlogsverhalen.be, aangevuld met foto's en stukken uit die film van 1905.
Jaarlijks verschijnen er een 3-tal van dit soort verhalen. Wie er geen wil missen kan best de facebookpagina van dit project volgen op https://www.facebook.com/oorlogsverhalen.be