Workshop Ecuador, een samenwerking van Davidsfonds TERALFENE en het 11.11.11 comité AFFLIGEM

C21

Workshop Ecuador, een samenwerking van Davidsfonds TERALFENE en het 11.11.11 comité AFFLIGEM

Editiepajot_liedekerke_e4cuador_foto_bertine_de_backer__2_
Foto's Bertine De Backer
 
Editiepajot_liedekerke_e4cuador_foto_bertine_de_backer
Editiepajot_liedekerke_e4cuador_foto_bertine_de_backer__1_
Editiepajot_liedekerke_e4cuador_foto_bertine_de_backer__3_
Editiepajot_liedekerke_e4cuador_foto_bertine_de_backer__4_
 

De Zuid-Amerikaanse Dalia Basurka had de zon meegebracht naar de parochiezaal van Teralfene. In prachtig borduurwerk op haar kleren, in de warmte van haar gebaren, in de gloed van haar verhaal.

Het werd een exclusieve aflevering van Inti Raymi, het jaarlijkse zonnefeest van de Inca’s. Ze demonstreerde de rituele gebaren en vertelde over de cultuur en de gewoonten van de verschillende bevolkingsgroepen in Ecuador.
Twee Ecuadoriaanse broers die al jaren in België wonen, brachten tussendoor muziek op zelfgemaakte instrumenten. Muziek uit de kuststreek van Ecuador, maar ook uit het Andesgebergte en het Amazonewoud.
En er waren nog meer gasten. Angel en Joffre waren in België in het kader van de 11.11.11 campagne WAARDIG WERK. Dalia interviewde ze over hun vakbondswerk bij Fenacle, de nationale federatie van agro-arbeiders, vrije boeren en inheemsen in Ecuador. De meeste van de 250 000 vakbondsleden werken in de bananen- , de suiker- en de bloemensector.
Angel Rivero werkt al van zijn twaalfde en is een van de oprichters van de eerste vakbond in de suikerfabriek Valdez. Toen de fabriek in andere handen overging, werd hij ontslagen vanwege zijn vakbondswerk. Voor de zekerheid werden ook al zijn broers ontslagen. Angel ging een tijdje naar Colombia, maar kwam terug en werkt sindsdien bij Fenacle. Het grootste probleem in Ecuador is de onderaanneming. Vaak kunnen arbeiders zich niet organiseren omdat ze voor spookbedrijven werken binnen het eigen bedrijf. Intussen is er een nieuwe grondwet gestemd die de onderaanneming aan banden legt, en Fenacle is niet langer een beweging, maar een echte vakbond geworden.
Joffre Valarezo is 24, hij werkt al sinds zijn elfde. Hij is nu vakbondsafgevaardigde in de suikerfabriek Valdez. Hij staat in voor de juridische bescherming. Arbeiders komen met hun problemen naar hem toe en hij probeert te bemiddelen bij conflicten.
Angel en Joffre vertelden over de erbarmelijke toestanden waarin de Ecuadoriaanse arbeiders moeten werken, het gebrek aan sociale bescherming en zekerheid voor henzelf en hun families, de kinderarbeid die daaruit voortvloeit, de strijd die de vakbond voert en de ondersteuning die ze vanuit 11.11.11 en de Belgische vakbondsorganisaties krijgen. Tijdens hun verblijf hier in België hadden ze contact met arbeiders en vakbondsmensen. Ze gingen ook naar wereldwinkels, lokale politici en middenveldorganisaties. Ze hoopten op die manier nieuwe ideeën op te doen om de pijnpunten thuis aan te pakken en hun netwerk uit te breiden.
 
Een interessante en gezellige avond voor de Ecuadorianen en voor het publiek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 nov 2009
Jacky Delcour
Bertine De Backer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief