Gewijzigd aanbod De Lijn schiet in verkeerd keelgat in PEPINGEN

C21

Gewijzigd aanbod De Lijn schiet in verkeerd keelgat in PEPINGEN

Editiepajot_pepingen_de_lijn_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Pepingen kan absoluut niet akkoord gaan met de aanpassingen van het aanbod aan bussen dat in voege gaat treden op 16 april. Volgens het schepencollege van Pepingen komt het er op neer dat inwoners van de deelgemeenten niet meer naar de Ninoofsesteenweg kunnen met een bus om daar een aansluiting te nemen met een andere bus.

In Pepingen gaat het om 3 lijnen. Wij zetten de aanpassingen even op een rijtje.
 
Lijn 163 Roosdaal — Lennik — Halle
Het traject van lijn 163 wordt beperkt tot Halle — Elingen/Oudenaken (week en weekend). De functionele bediening (werk en schoolverkeer) tot Pamel blijft wel behouden.
 
Bij de uitwerking van de nieuwe dienstregeling is de vraag van de gemeente voor het behoud van de bediening van Elingen verder onderzocht. De exploitatie van het verkorte traject biedt nog de opportuniteit om de bediening van Elingen op te nemen. De verbinding Elingen — Sint-kwintens­Lennik zal niet meer aangeboden worden. Door het aantal reizigers en de bijkomende exploitatiekost is dit niet weerhouden. Ook de vraag naar een functionele bediening op woensdag voor onder andere de muziekschool is niet opgenomen aangezien dit een te beperkte groep is voor het aanbieden van collectief vervoer.
 
Lijn 164 Halle — Heikruis — Leerbeek
Lijn 164 zal enkel tijdens de spitsuren een functioneel (Werk en school) aanbod krijgen. Tijdens daluren, vakantieperiodes en op zaterdagen wordt de bediening overgenomen door een belbus.
 
De gemeente is vragende partij voor het behouden van het regulier vervoer en vroeg specifiek aandacht voor de bediening van het woonzorgcentrum Mater Dei, het ziekenhuis en het centrum van Halle. Alle reizigers zullen met het nieuwe aanbod nog steeds deze verplaatsing kunnen maken, maar dienen buiten de spitsuren hiervoor een overstap te maken tussen belbus en lijn 153 Anderlecht — Drogenbos — Halle — Ninove. Bij de uitwerking van het nieuw belbusgebied zal rekening gehouden worden met het aanbieden van de beste overstap in functie van de verplaatsing (vb. overstap aan Leerbeek of op lijn 153 voor een verplaatsing naar Halle).
 
Lijn 145 Brussel — Sint-Pieters-Leeuw — Herfelingen
Het traject van deze lijn wordt beperkt tot Pepingen Kerk.
 
Momenteel rijden enkele spitsritten door tot Herfelingen 4 Armen. Uit tellingen blijkt dat er slechts 1 â 2 reizigers op- of afstappen op het traject deel Herfelingen — Pepingen Kerk. Omwille van dit beperkt gebruik en het feit dat lijn 164 dit traject nog tijdens de spitsuren zal bedienen, blijven deze maatregelen behouden.
 
 
NUTTELOOS OVERLEG
In Perpingen betreuren ze dat het overleg van 19 januari en de brief met opmerkingen van 20 januari geen verandering heeft teweeg gebracht in het ontwerp. Zij kurmen zich dan ook niet vinden in de uiteindelijke beslissing.
 
Burgemeester André De Roubaix: “In hun persbericht schrijft de lijn “na overleg met de betrokken gemeentebesturen”, doch zonder overleg zou het resultaat hetzelfde geweest zijn. Van enige tegemoetkoming is geen sprake. Wij voelen ons in de steek gelaten en wat moet onze burger nu wel denken. Jullie hebben hen de laatste jaren een uitbreiding van de basismobiliteit aangeboden. Een uitstapje naar stad Halle, een bezoekje aan iemand in het ziekenhuis van Halle of het woonzorgcentra Mater Dei en Vanderstokken werd mogelijk. Het moeten contacteren van de belbus en de daaraan gekoppelde overstap in Leerbeek of op lijn 153 maakt een einde aan deze faciliteiten. De gemeente Pepingen wil een duurzaam beleid voeren en aanschouwen jullie als een belangrijke partner om dit te verwezenlijken. Deze maatregelen druisen steevast in tegen dit duurzaam beleid”.
 
VIJF NIEUWE BUSHOKJES
Kwaliteitsvolle en propere halteaccommodaties zijn een belangrijke factor voor busreizigers. Daarom werd er een inspanning gedaan om op 5 plaatsen de bushokjes te vernieuwen. Aan 1 halte aan de Eikstraat, 1 halte aan de Trapstraat, 1 halte aan de Kriekelaerestraat en 2 aan de Heikruisesteenweg werden bushokjes bij geplaatst of werden oude vervangen.
 
Voor de verlichting wordt zonne-energie gebruikt. Verder is er een bewegingsdetector en LED-verlichting en een vuilnisbak aan elke halte.
Enkel één schuilhuisje aan de Kriekelaerestraat richting Bogaarden is niet voorzien met verlichting en zonne-energie aangezien het dak aangepast is door de beperkte ruimte.
 
Prijs per bushokje: 5318,00€. Hiervan komt 3 988,50 € ten laste van het Vlaams Gewest en blijft 1 329,50 € te betalen door de gemeente.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mrt 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief