PEPINGEN - Basisschool Harten Troef werkt in overleg met ouderraad aan een groene speelplaats: van grijs naar groen speelparadijs.

C21

PEPINGEN - Basisschool Harten Troef werkt in overleg met ouderraad aan een groene speelplaats: van grijs naar groen speelparadijs.

Editiepajot_pepingen_tuin
Ingezonden foto
 

Nu de temperaturen eindelijk stijgen, begint ook het bloed bij de tuiniers weer te stromen. En omdat jong geleerd, oud gedaan is, heeft de vrije gesubsidieerde basisschool Harten Troef uit Pepingen een groene long gerealiseerd in de school.

Uiteindelijk kreeg dit project de hulp van leerkrachten, ouderraad, (groot-)ouders, oud-leerlingen, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, ProNatura, Natuurpunt en de Gemeente Pepingen.
De gemeente Pepingen hielp met de moestuinbakken, Regionaal Landschap hielp met het ontwerp en via ProNatura kwam men aan het plantmateriaal, de afsluitingende houtsnippers, Natuurpunt hielp met de wilgen hut en de ouderraad met de uitvoering en het financieren van de moestuintjes, zitbanken, picknicktafels, speeltuigen …
‘Er was nood aan uitbreiding van de speelplaats’, zeggen de co-voorzitters van de ouderraad Geert Janquart & Linda Vandevelde. ‘Door te kiezen voor een duurzame aanpak, is voor kinderen vele jaren plezier gegarandeerd.’
Deze groen long kan verschillende vaardigheden van de onderwijslijn over de natuur invullen., maar vervult echter ook een belangrijke sociale maatschappelijke functie. Leerkrachten en kinderen kunnen er gezamenlijk activiteiten uitvoeren.
De educatieve 1 m² moestuin
Een aantal leden van de ouderraad, ouders en grootouders, leerkrachten, en enkel oudleerlingen maakten een perceel klaar en realiseerden er een schoolmoestuin. ‘Op het  platteland weten kinderen steeds minder af van fruit en groenten', zeggen de co-voorzitters  van de ouderraad Geert Janquart & Linda Vandevelde . ‘Op deze manier kunnen ze dit zelf ervaren, wat duizend keer meer zegt dan het beste boek.'
Met de moestuin willen ze niet alleen de kinderen respect voor de natuur bijbrengen, exploratiedrang  aanwakkeren, interesse voor het groen en een duurzame kijk op het milieu bijbrengen. De moestuin is ook een “speeldernis” w aar er altijd wel wat te beleven valt.
Naast de ontdekkingstocht in de natuur krijgen de kinderen ook de kans om aan tuinieren te doen. Allerlei gewassen komen aan bod. Ze experimenteren met verschillende planten en bestuderen waarom ze wel of niet groeien in hun tuin. De groenten en fruit die ze zullen verbouwen in de moestuin, dienen niet alleen om naar te kijken maar ook om op te eten. In de klassen, tijdens de lessen of workshops, kan de oogst zelfs verwerkt worden in iets lekkers.
Vergroening en duurzame materialen stimuleren sfeer in de klas
Niet alleen kunnen de kinderen experimenteren in de tuinen de groene wereld ontdekken.  Dank zij de financiële steun van de ouderraad werd de groene long ook uitgerust met leuke zithoekjes, picknicktafels, speeltuigen,… Dit levend hoekje op de speelplaats, met duurzame uitrustingen voor ontspanningen en mogelijkheid tot les geven in open lucht, zorgt voor een gezellige, motiverende sfeer achteraf in de klas.
De tuin wordt officieel ingewandeld op 24 mei om 17 uur.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2013
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief