PEPINGEN moet opcentiemen verhogen om uit de rode cijfers te komen
EP
Pepingen heeft zijn opcentiemen goedgekeurd. Deze worden verhoogd van 1100 naar 1350. Aan de aanvullende personenbelasting (op roerende inkomsten) wordt niet geraakt. De beslissing had een directe aanleiding in de –door de overheid verplichte- invoering van de beleid- en beheerscyclus in elke Vlaamse gemeente vanaf 1 januari 2014.
De huidige meerderheid zegt in dat verband ook dat de uitgaven de laatste jaren zo snel stegen dat de reserves slonken. Zo bedroeg het boekhoudkundig resultaat 2006 (gewone en buitengewone dienst) bijna 3 miljoen euro. In 2012 was dit geslonken tot minder dan 1 miljoen euro.
“De CD&V-Spa fractie, nu in de oppositie, beweert al jaren dat de financiële situatie van Pepingen gezond was en is. Zo verkondigden zij begin dit jaar fier in hun eerste krantje ‘… we kunnen u met de hand op het hart stellen dat de Pepingse financiën gezond zijn en gezonder geworden zijn tijdens deze legislatuur’. Niets was echter minder waar. Door creatief met cijfers om te gaan, door systematisch de inkomsten te overschatten en de uitgaven te onderschatten, door facturen van 2012 (een totaal bedrag van €1.104.405!) door te schuiven naar de volgende bestuursploeg, door nagenoeg weinig te investeren van 2007 tot 2011, om dan plots voor 2012 meer dan 7 (!) miljoen euro aan investeringen in te schrijven gaf de CD&V-Spa fractie de bevolking een vals gevoel van (financiële) veiligheid,” zegt de Pepingse meerderheid nu
De verkoop van onroerend goed was geen realistische optie. De geraamde verkoopprijs van het patrimonium is te laag om de geplande investeringen te betalen. De verkoop van de bibliotheek van Bellingen en het zaaltje heeft geen zin, want dan moet men een nieuwe bibliotheek inrichten, wat duurder zal uitvallen. De geschatte waarde van de gebouwen was bovendien ontoereikend. De aangekondigde verkoop van de pastorie van Heikruis is problematisch omdat hierover een ernstige eigendomsbetwisting bestaat.
De denkpiste van besparingen wordt wel al effectief uitgevoerd door de huidige coalitie LVB-N-VA, maar heeft ook grenzen. De dienstverlening, een kerntaak van het gemeentebestuur, mag niet in het gedrang komen. De voorziene bijkomende functies in de personeelsformatie worden evenwel niet ingevuld. De besparingen werden over alle afdelingen verdeeld. De werkingskosten van de diverse diensten werden met 20% verminderd. Bovendien worden nieuwe investeringen op de wachtlijst gesteld. Er zal eerst nagegaan worden of alternatieve manieren van financiering, die de gemeentekas niet te zeer belasten, mogelijk zijn.
Toch bleken al deze inspanningen dit jaar nog steeds niet voldoende. Het resultaat bleef zelfs mét de besparingen negatief en dat is bij wet verboden. Dat betekent dat het bestuur geen andere keuze had dan te raken aan de opcentiemen of de aanvullende personenbelasting. Ze kozen ervoor enkel te raken aan de opcentiemen en deze van 1100 naar 1350 te brengen. Dit laat toe om de gemeente draaiende te houden, om de vastgelegde engagementen na te leven en om de lopende investeringen te betalen, waaronder ook het grote dossier van de Ninoofsesteenweg. Met 1350 opcentiemen zit Pepingen nog steeds onder het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten, dat 1376 opcentiemen bedraagt.
Houtzaherij en spoortveld
De huidige meerderheid geeft de vorige meerderheid de schuld dat het project van de houtzagerij en de sporthal niet kan gerealiseerd worden met eigen middelen. Toch wil men doorgaan. Het uitvoeren zal gefaseerd gebeuren en zal tijd vragen.
Ondanks de financiële situatie en de gemakkelijke beweringen vanuit de oppositie, wordt Pepingen ook na deze zitting geen kille gemeente. Integendeel zelfs. Via het Plattelandsfonds zal er nog geïnvesteerd kunnen worden. Omdat deze subsidie een aantal voorwaarden bevat, beslisten ze om ze prioritair te besteden aan fiets- en wandelwegen, aan trage wegen en aan onderhoud van bermen.
De LVB-NVA meerderheid heeft er voor gekozen om geen ontslagen door te voeren bij het personeel. Alle dienstverlening blijft dus gewaarborgd”, zegt het LVB – N-VA-bestuur stellig. “Het zal er op aankomen om op een efficiënte manier met de schaarsere middelen om te gaan. Het personeel zal hierbij een belangrijke rol spelen. Zij zijn immers onze deskundigen. Zij staan het bestuur bij om onze beleidsdoelstellingen verder vorm te geven en uit te voeren.”
De komende jaren wil men Pepingen verder uitbouwen als een dynamische gemeente met behoud van zijn specifiek karakter. Pepingen zal de verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid van zijn inwoners verhogen, én werk maken van een duurzame woon- en leefomgeving. De dienstverlening staat ten dienste van de bevolking. Pepingen wil zich ook toeristisch op de kaart zetten en alle inwoners, ongeacht hun sociale klasse of leeftijd, aanzetten tot een kwaliteitsvolle vrijetijdsbesteding. Daarom zal zij een laagdrempelig en breed vrijetijdsaanbod stimuleren. Pepingen wil zich ook als diervriendelijke gemeente profileren. Als plattelandsgemeente zet Pepingen actief in op het vrijwaren van de open ruimte en het landelijk karakter. De ontwikkeling van een evenwichtig woonbeleid met focus op duurzaamheid is daarom belangrijk. Die duurzame focus komt ook terug in de aanpak die Pepingen voor ogen heeft voor het milieu en de landbouw. Verder erkent Pepingen de kmo’s en zelfstandigen als motor van de lokale economie. Bovenal wil de gemeente Pepingen uitgaan van de noden van de burger.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 24 nov 2024
Marc Sluys | 23 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Sluys | 14 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 nov 2024
Marc Sluys | 09 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 05 nov 2024
Marc Colpaert | 22 okt 2024
Marc Colpaert | 07 okt 2024
Marc Colpaert | 07 okt 2024
Marc Colpaert | 06 okt 2024
Marc Colpaert | 01 okt 2024
Gratis bestelwagen van garage Geeraerts voor Pajotse voedselhulp Twinkeltje voor de ophaling voeding
Marc Colpaert | 24 sep 2024
Marc Sluys | 11 dec 2023