PAJOTTENLAND – Gebruik vuurwerk met verstand

C21

PAJOTTENLAND – Gebruik vuurwerk met verstand

Vuurwerk1
 

Het afvuren van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode wordt in de zes gemeenten van de politiezone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen) geregeld door art. 53 van de algemene gemeentelijke politieverordening. Vuurwerk ook tijdens de eindejaarsperiode mag derhalve slechts afgevuurd worden na schriftelijke vergunning van het gemeentebestuur. Benevens de vergoeding van de mogelijke schade kunnen de overtreders het voorwerp uitmaken van een gemeentelijke administratieve sanctie die kan oplopen tot 250 euro.

Vorig jaar nog eiste het eindejaarsvuurwerk in het Waasland dodelijke verkeersslachtoffers veroorzaakt door uitgebroken paarden. De lokale politie Pajottenland ontving vorige Nieuwjaarsnacht meer dan 25 meldingen van uitgebroken honden. Bovendien valt brandgevaar evenmin uit te sluiten. De kerkbrand in Galmaarden tijdens het Pinksterweekend ligt éénieder nog vers in het geheugen. Op de agenda van de brandwondencentra wordt oudejaarsavond dan ook als een “zwarte dag” aangestipt want veilig vuurwerk bestaat niet

Het Ministerie van Economische Zaken onderneemt ieder jaar in dit verband dan ook een ruime informatiecampagne. 

Enkele aanbevelingen voor het geval dat u toch vuurwerk wil afschieten en u hiervoor de nodige vergunningen hebt bekomen :

  1. Koop enkel wettelijke en veilige producten. Zorg er vooral voor om geen vuurwerk te kopen dat de reglementaire voorschriften niet naleeft. Koop vuurwerk bij een bekend en betrouwbaar specialist die jou nuttige tips zal geven. Vermijd in ieder geval occasionele marktkramers want die mogen deze producten zeker niet verkopen. Het is verboden om aan minderjarigen (minder dan 16 jaar) om het even welk vuurwerk te verkopen of zelfs maar af te geven.
  1. Een particulier mag enkel feestvuurwerk kopen met daarin niet meer dan 500 g pyrotechnische samenstellingen. Het pyrotechnisch sas vertegenwoordigt ongeveer 1/6de van het brutogewicht van het vuurwerk. Een particulier mag dus maximaal ongeveer 3 kilogram vuurwerk bezitten. Bij elk product moet verplichtend een gebruiksaanwijzing gevoegd worden, opgesteld in de taal van het betrokken verkoopgebied. Laat elk tuig liggen waarvan het uitzicht of de verpakking te wensen overlaat.
  1. Wees nuchter: geen alcohol voor en tijdens het afschieten. Alleen een volwassene doet de voorbereidingen en schiet het vuurwerk af. Steek het vuurwerk af vanuit een open zone, op veilige afstand van de gasten, de woningen, de geparkeerde voertuigen en weelderige plantengroei. Zorg ervoor dat je steeds voldoende water of een brandblusapparaat bij de hand hebt.    
  1. Steek slechts één vuurpijl tegelijk aan. Verlaat onmiddellijk de plaats en ga op een degelijke afstand staan zodra een lont aangestoken is. Richt nooit dergelijk product naar een andere persoon. Steek een vuurwerktuig dat weigert nooit opnieuw aan. De meeste ongevallen gebeuren met mensen die vuurwerk een tweede keer aansteken.
  1. Bij ongeval zijn de meest getroffen lichaamsdelen de handen, vingers, ogen en het hoofd. Eén slachtoffer op twee loopt brandwonden op. Pas ook op voor oorschade. Sommige soorten vuurwerk halen 160 decibels of meer en dat is 20 decibels boven de pijngrens.
  1. Voor brandwonden geldt maar één regel: "Eerst water, de rest komt later”. Snel en kort de wonde spoelen met ijskoud water neemt de pijn weg. Daarna spoel je de wonde gedurende 10 à 15 minuten om de opgestapelde warmte af te voeren. Wanneer het gaat om een duidelijk oppervlakkige verwonding waarbij de wonde niet te groot is, kan je de wonde zelf behandelen met een brandwondenzalfje. Smeer in geen geval boter of iets anders aan de wonde. Lijkt de wonde dieper of is ze uitgebreider dan de grootte van een handpalm, dan wikkel je ze in een zuiver verband en gaat u naar een dokter of het ziekenhuis. 
  1. Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier. Vooral honden verafschuwen vuurwerk. Hou alle huisdieren goed binnen. Sluit alle ramen en deuren goed af. Laat het licht aan en de radio of TV spelen om het ergste lawaai en licht van het vuurwerk te dempen. Als je hond zeer gevoelig is voor harde knallen, vraag de dierenarts dan een licht kalmeermiddel voor te schrijven. Hou paarden,ezels, pony’s en runderen zoveel mogelijk op stal. Let erop dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan. Waarschuw je buren en de plaatselijke boeren op tijd als je van plan bent om vuurwerk aan te steken. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen. 
  1. Behoudens voorafgaande en schriftelijke toestemming van de burgemeester is het afsteken van vuurwerk verboden. De hoeveelheid speelt geen enkele rol. Ook voor één vuurpijl is deze vergunning nodig. 

Vuurwerk is een gevaarlijk spul dat vlug een feestje kan bederven . Vuurwerk zorgt ieder jaar voor drama’s. Hou rekening met mens en dier en maak er prettige en veilige feesten van.

 Info : Lokale politie Pajottenland - Commissaris Patrick Nolis - Dienst Wijkcoördinatie 054/ 31 87 21

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2008
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief