PEPINGEN - Gemeente vraagt schade van hevige regenval te melden
Naar aanleiding van de hevige regenval van 27 tot en met 30 mei 2016, die op verscheidene plaatsenernstige schade veroorzaakt heeft, heeft de gemeente Pepingen – schepen van milieu Greta Cochez een brief ontvangen van het Vlaams Rampenfonds.
Het Vlaams Rampenfonds is belast met het onderzoek naar de eventuele erkenning van een gebeurtenis als ramp. Om een duidelijk beeld te hebben van de schade vraagt het Vlaams Rampenfonds de gegevens mee te delen.
Indien u schade geleden heeft, kan u dit meedelen aan de gemeente - Greta Verelst – greta.verelst@pepingen.be. Gelieve te vermelden de aard van het fenomeen (hevige regenval, hagel, wind, …), soort schade en de raming van de schade. U kan een aangifte indienen tot ten laatste op 27 juni 2016.
Voor schade aan landbouwgewassen kan u contact opnemen met Mieke Denys – mieke-denys@pepingen.be.
Wanneer komt u in aanmerking voor een tussenkomst van het Vlaams Rampenfonds?
Sinds de integrale inwerkingtreding van de wet van 17 september 2005 op de landverzekeringsovereenkomst (Belgisch Staatsblad 1 maart 2007), moeten immers de verzekeraars – en niet langer het Vlaams Rampenfonds – het merendeel van de ‘gewone’ schade (aan woningen en inboedel) voor deze risico’s vergoeden.
Als u door één van de hierboven vermelde natuurrampen schade hebt opgelopen, gelden de onderstaande regels :
1) Aan goederen die door een brandpolis ‘eenvoudige risico’s’ verzekerd zijn: zelfs als een dergelijk schadefeit als algemene ramp erkend wordt, heeft het geen zin om nog een dossier in te dienen. Het Vlaams Rampenfonds vergoedt de vrijstelling van de verzekeringen niet;
2) Aan goederen die niet verzekerd zijn hoewel een verzekering ‘brand – eenvoudige risico’s’ mogelijk was: het heeft geen zin om een dossier in te dienen, zelfs als het schadefeit als algemene ramp erkend werd: het Vlaams Rampenfonds zal toch niet tussenbeide komen.
Alleen als u kunt bewijzen dat u op het ogenblik van de ramp recht had op een leefloon of een gelijkwaardige financiële hulpverlening, kunt u een dossier indienen.
3) Aan goederen die in principe niet verzekerbaar zijn door een brandpolis ‘eenvoudige risico’s : als het schadefeit als een algemene ramp erkend werd, kunt u voor dergelijke goederen een verzoek tot schadeloosstelling indienen bij het Vlaams Rampenfonds; Dan zal uw aanvraag individueel en concreet onderzoeken en zal nagaan of u voor deze schade recht hebt op een financiële tegemoetkoming van de Vlaamse overheid;