PAJOTTENLAND – Sprokkels uit de Politieraad van 13 juni

C21

PAJOTTENLAND – Sprokkels uit de Politieraad van 13 juni

Afscheid_carine_goubert
PAJOTTENLAND – Sprokkels uit de Politieraad van 13 juni - Voorzitter Michel Doomst , Carine Goubert en korpschef Marc Hellinckx - © Deschuyffeleer
 

Afscheid raadslid Carine Goubert

Voor aanvang werd afscheid genomen van raadslid Carine Goubert, die eerder ontslag nam als gemeenteraadslid in Gooik en als dusdanig ook uit de politieraad. Voorzitter Michel Doomst en korpschef Marc Hellinckx bedankten haar samen met haar gewezen collega’s met een presentje en een welgemeend applaus.  

Politiehuis
De planning voor de bouw van het nieuw politiehuis langsheen de Edingsesteenweg in Kester op de onteigende gronden van de familie Van Sinay loopt enige vertraging op. Doordat er nog steeds geen akkoord is tussen de gemeente Gooik, de politiezone Pajottenland en de eigenaars lopen er verschillende juridische en administratief-rechterlijke procedures onder meer bij het vredegerecht en de Raad van State. Het is dan ook wachten op de uitspraken. Sommige daarvan zouden wel de eerstkomende dagen hun beslag moeten krijgen. Ook met de provinciale diensten van ruimtelijke ordening dient nog rond de tafel gezeten te worden.
Recent zijn er ook vanuit de hoek van de diensten van ruimtelijke ordening nieuwe richtlijnen verspreid rond de verplichte tussenkomst van archeologische experten in gevoelig geachte of beschermde zones. Doordat de bouwaanvraag niet voor 1 juni kon ingediend worden valt de geplande nieuwbouw van het politiehuis nu ook onder die nieuwe regelgeving. Op de voorgenomen bouwplaats zouden immers resten van een vroeger Romeins kamp terug te vinden zijn. Ook dit verplicht archeologisch onderzoek zou een vertraging van een 10 à 12 weken met zich meebrengen.
Algemene ruling terbeschikkingstelling ICT-materiaal/toepassingen
De politiezone stapt mee in het project van de minister van Binnenlandse Zaken om te komen tot een algemene ruling voor alle politiediensten met de belastings- en de sociale zekerheidsdiensten rond de voordelen in natura die sommige personeelsleden genieten bij het hun ter beschikking stellen van ICT-materiaal en –toepassingen in het kader van hun functies en hun opdrachten. Daartoe bekrachtigde de politieraad nu een eerder besluit bij hoogdringendheid van het politiecollege.
Eindeloopbaanregeling
Er is momenteel heel wat te doen rond de eindeloopbaanregeling voor de personeelsleden van het operationeel kader die tot en met 2019 nog in aanmerking komen voor voorafgaand verlof aan hun pensionering. Zo bekrachtigde de raad een besluit van het politiecollege om te kunnen genieten van subsidies die daarvoor vanuit de federale overheid ter beschikking worden gesteld van de politiezones. In totaal voor de periode 2016-2019 gaat het voor de politiezone over een subsidie van 725.250€. Ook werd in dat verband nu een wijziging in de personeelsformatie goedgekeurd met daarin de creatie van één aangepaste betrekking eindeloopbaan en het optrekken van het aantal bedieningen voor inspecteur van 44 naar 45.
De regelgeving na 2019 voor de eindeloopbaanregeling voor de politiemensen dient nog uitgestippeld in het kader van de algemene problematiek van het vaststellen van de gerechtigde pensioenleeftijd vooral rond het definiëren van een zwaar beroep.    
Jaarverslag 2014-2015
De politieraad nam ook kennis van het jaarverslag van de politie voor de jaren 2014 en 2015. Daaruit blijkt dat ook de politie Pajottenland alsmaar meer en meer bevraagd wordt en nieuwe opdrachten krijgt toegewezen onder meer in het kader van de terreurdreiging en de vluchtelingenstromen. Ook het aantal evenementen in de politiezone waarbij de politie mee moet instaan voor de veiligheid neemt gestaag toe. Bovendien kampt het korps met een relatief hoog aantal langdurige arbeidsongeschiktheden meestal overkomen in dienstverband. “Dit alles maakt dat wij op ons tandvlees zitten en dat wij derhalve verplicht worden uit te kijken naar alternatieven”, gaf korpschef Marc Hellinckx in dat verband de raadsleden mee.
Een van de denkpistes die dan ook de kop opsteekt is dat de medewerking van de politie aan bepaalde evenementen betalend zou worden. Ook wordt gedacht aan het uitvaardigen van meerdere belastings- en retributiereglementen om de werklast voor de politie te vergoeden. Dit zou onder meer kunnen het geval zijn voor tussenkomsten bij onbeheerde dieren, loze alarmmeldingen, het vervoer van opgepakte personen en geschillen tussen buren. Ook hoopt de politie te kunnen komen in dat verband tot een nieuwe algemene uniforme politieverordening. Ook wordt nog gedacht aan een belastingsreglement voor het openhouden van drankslijterijen na het gewoon sluitingsuur en een reglement met betrekking tot een tap- en exploitatievergunning voor de uitbating van horecazaken.
Het organiseren van kleinere wielerwedstrijden zou eveneens betalend worden en dit naast het feit dat voor die wedstrijden de parcours gewestwegen zouden dienen te vermijden zodat minder politiepersoneel zou dienen ingezet te worden.  

Het jaarverslag wordt in een navolgend bijdrage onder de loep genomen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jun 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief