PEPINGEN - Elfde aanplant geboorteboom tijdens de “Dag van de Natuur”
Op zaterdag 19 november 2016, “Dag van de Natuur” werd in Pepingen in aanwezigheid van de gezinnen de geboorteboom aangeplant, die symbool staat voor de kinderen geboren tussen oktober 2015 t.e.m. september 2016.
Zoals de meiboom nog altijd wordt geplant, als symbool voor de nieuwe lente, wenst het gemeentebestuur met de aanplant van de geboorteboom elk kindje een mooie start van het leven toe.
In Pepingen hoopt men dat de landelijke gemeente ook voor de volgende generaties genietbaar blijft en dat de geboorteboomgaard een plaats kan zijn waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten, genietend van de Pepingse natuur en het landschap.
De geboorteboomgaard ligt aan de Elingsesteenweg en kadert in de uitvoering van het gemeentelijk natuur ontwikkelingsplan. De gemeentelijke geboorteboomgaard is gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied, aansluitend op de vallei van de Zuunbeek. Tussen de vallei en de hoger gelegen akkers ligt reeds een zeer mooie, oude boomgaard, waar de gemeentelijke boomgaard op aansluit. Het inrichtingsplan van de geboorteboomgaard werd opgemaakt door het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.
In het voorjaar 2006 werd de inrichting van de boomgaard afgerond. De omzomende hagen werden in samenwerking met de Pepingse schooljeugd aangeplant. Tevens werd met medewerking van de INL-teams van de vzw Pro Natura de afsluiting rond de graasweide, het schuilhok en de bijenhal geplaatst. De bijenhal werd voorzien omdat insecten en in het bijzonder bijen nodig zijn om een goede opbrengst fruit van een boomgaard te krijgen. De bijenhal wordt beheerd door de gemeente Pepingen in samenwerking met plaatselijke imkers.
Tijdens deze plantdag werd eveneens “De Tuttenboom” ingehuldigd. “De Tuttenboom” is een boom omringd door natuur die een plek wordt waar kindjes hun tut een plaats geven en aangeven dat ze verder kunnen zonder tut, i.s.m. Huis van het Kind Pajottenland.
Ook werden er natuureducatieve infoborden ingehuldigd die in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en ProNatura vzw werden gerealiseerd. Deze infoborden informeren de bezoekers over een aantal specifieke elementen die aanwezig zijn in de boomgaard die de biodiversiteit ten goede komen zoals kleinfruit, bijenhal, beestentoren, takkenril, fruitbomen.